Фед: Необходими са повече фискални стимули

Джером Пауъл се опасява от продължителен слаб растеж, ако държавата не се намеси

Фед: Необходими са повече фискални стимули

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл

Снимка: Twitter/@federalreserve

384 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Икономиката на Съединените щати ще премине през продължителен период на слаб растеж, а доходът на населението ще се понижи значително. Това заяви председателят на Федералния резерв Джером Пауъл, като обеща Фед да направи всичко необходимо тази прогноза да не се изпълнят, но ще са нужни повече фискални стимули, пише Reuters.

Пауъл, който всячески се опита да избягва даването на съвети на управляващите, сподели, че рисковете пред икономиката на САЩ се увеличават заради комбинацията от здравната и икономическата криза. „Отговорът на страната ни беше особено бърз и силен. Въпреки това може да отнеме доста време, докато започне възстановяване, продиктувано от напредъка в борбата с пандемията на коронавирус“ коментира банкерът.

Според него колкото по-дълго продължава рискът за здравето на хората, толкова по-вероятно ще е фирмите да фалират, а домакинствата да отчитат спад на доходите. По време на криза най-големите загуби са за тези, които имат най-малко. Според едно от последните проучвания на централната банка, 40% от домакинствата с по-малко от 3 000 долара месечен доход изпитват сериозни затруднения, защото някои от тях са били съкратени през февруари.

„Най-голямата жертва на COVID-19 остава икономиката. Тя е изправена пред продължителен период на нисък растеж, спад в производителността и липса на сигурни доходи за хората. Допълнителната фискална политика може да бъде скъпа, но трябва да бъде направена, защото благодарение на нея можем да избегнем дългосрочни икономически щети", заяви Пауъл, като отправи директен призив към Конгреса за действие.

Камарата на представителите на САЩ и Сенатът обмислят допълнителни финансови мерки за облекчаване на икономиката. Белият дом заяви, че иска да прецени как ще протече първоначалното подновяване на бизнес активността и след това ще предприеме действия.

По време на пандемията Пауъл имаше редица публични изказвания, в които успокояваше американците, като подчертаваше готовността на Фед да направи всичко необходимо, за да осигури достатъчно ликвидност в икономиката. Днес вниманието не е насочено към Фед, защото все повече от гуверньорите облекчават мерките, въведени, за да ограничат разпространяването на COVID-19. Анализаторите се притесняват от втора вълна на заразата.

„Следващите осем седмици ще бъдат изключително важни за определяне дали потребителите и работниците се чувстват достатъчно сигурни, и дали е възможно това да се случи, без броят на заразените да се увеличи значително“, заяви управителят на клона на Фед в Ричмънд Томас Баркин. „На ръба сме да върнем икономиката към нормалния й ритъм. Въпросът е как да повишим темпото на възстановяването, като същевременно държим под контрол рисковете за здравето“, добави банкерът.

В САЩ широко се дебатират последиците за хората и бизнеса. От едната страна е възможният ръст на заразените при подновяване на бизнес дейностите, а от другата са тежките икономически последици, ако хората останат по домовете си.

Американската икономика загуби зашеметяващите 20.5 млн. работни места само през април, а от края на март около 33 млн. американци са поискали обезщетения за безработица. Експертите очакват БВП на САЩ да се свие с до 40% на годишна база през второто тримесечие.

Подкрепи Economic.bg