Daimler представи \"безпилотен\" автомобил

F015 има и волан, но седалката на водача може да се върти на 160 градуса, като той ще може да бъде обърнат с лице към пътниците от задните седалки и да разговаря спокойно с тях

Daimler представи \
Германският автомобилопроизводител Daimler AG представи нов проект за "безпилотна" кола, която ще се движи без шофьор, съобщава технологичният сайт CNET.

Експерименталният електромобил "Mercedes-Benz F015" с футуристична заоблена форма и претъпкан с електроника беше представен от собственика на Daimler Дитер Цетше във връзка с предстоящото откриване в Лас Вегас на международния салон по електроника CES.

Колата все пак има волан, но седалката на водача може да се върти на 160 градуса, като водачът ще може да бъде обърнат с лице към пътниците от задните седалки и да разговаря спокойно с тях. Той само ще трябва да наблюдава с огледало за обратно виждане някой от шестте сензорни екрана на таблото.

"Колата променя функцията си и рано или късно ще се превърне в мобилно пространство за живот", каза Зетше при представянето.

Освен безпилотен автомобил, гигантът Daimler е работил и върху вариант за товарен камион и тир. Шофьорът ще може да задава параметрите на движение с таблет, после ще може да се отпусне полулегнал на седалката, която се върти и мести напред и назад. "Безпилотният" камион дава възможност да се преодолеят човешки грешки, което намалява риска от катастрофи по пътищата. Разбира се изобретенията са предвидени за движение по магистрали, а не в градски условия.
Коментари: 0