Дълговете на „Топлофикация-София“ достигнаха 750 млн. лв.

Новото ръководство на дружеството ще опита да намери стратегически инвеститор, който да вложи 500 млн. лв.

Дълговете на „Топлофикация-София“ достигнаха 750 млн. лв.
Близо 750 млн. лв. са общите задължения на „Топлофикация-София“, съобщи Александър Александров, новият директор на столичното дружество. Той беше изслушан днес пред общинската комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране във връзка с плановете му за развитие на общинската компания.

Според него въпреки значителните дългове дружеството е „в добро общо здраве“.

„В момента дълговете са 147 млн. лв. към „Булгаргаз“, които включват 50 млн. лв. авансова фактура за ноември. Всички задължения се обслужват редовно, изключвам задълженията, които са в размер на 596 млн. лв., към Българския енергиен холдинг (БЕХ). С тях има сключени споразумения за разсрочване и те също се обслужват редовно. Дружеството в момента е в сравнително стабилно финансово състояние“, обяви пред медиите Александров, цитиран от „Дневник“.

Той обясни трупането на дълговете със скъпите въглеродни квоти.

Александров обеща да диверсифицира 10% от доставките на газ през 2020 г., които в момента са 100% от „Булгаргаз“. Той заяви, че има подкрепата на столичния кмет Йорданка Фандъкова и заедно ще търсят такива възможности.

Припомняме, че в предизборната кампания Фандъкова заяви директно, че държавната газова компания извива ръцете на общинското топлофикационно дружество.

Новото ръководство на „Топлофикация-София“ поддържа идеята да се търси стратегически инвеститор за дружеството и международен консултант да го управлява. Нужната сума е около 500 млн. лв.

„Свързах се с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която е дългогодишен партньор по проекти на Столичната община“, каза инж. Валентин Терзийски, член на Надзорния съвет на дружеството. Той е срещнал разбиране и предстои одит и изготвяне на правила за организиране на международен конкурс за привличане на мениджър за осигуряване на инвестицията за модернизация.

Вече е изготвен проект, който при реализация от бъдещия инвеститор ще свали цената на електрическата и на топлинната енергия, произвеждана от дружеството. Съотношението между тях сега е 1:3, докато във всички други подобни дружества то е 1:1 и новият проект ще доведе до същата пропорция. „Това ще свали цената на електроенергията от 199.60 лв. на 160 лв., а на топлинната – от 95.60 лв. на 88 лв.“, обясни Терзийски.
Коментари: 0