Данък „уикенд“ няма да се отлага

Очакваните приходи са над 110 млн. лв.

Данък „уикенд“ няма да се отлага

Данък „уикенд“ няма да се отлага с една година.  Това коментира говорителят на НАП Росен Бъчваров в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria. Той подчерта, че е постигнат консенсус с бизнеса за прилагането му.

По време на вчерашната среща в Министерство на финансите е взето решение да се предприемат две съществени мерки - да се поиска дерогация от ЕК, а по отношение на превозните средства да бъде законово фиксиран по-малък размер на данъчния кредит. Също така, друга поискана промяна е в близките седмици или месеци да се приеме законодателство, с което да се урегулира по един по-прост нормативен начин облагането на непаричния доход на физическите лица.

Бъчваров поясни, че се очаква компаниите да разпределят в декларации съотношението между лично и служебно ползване на тези активи, след което да начислят и внесат данък за лично ползване. По думите му целта на НАП е да насърчи бизнеса да изпълнява законовите изисквания сам. 

Според консервативните прогнози на НАП очакваните приходи от данък "уикенд" за хазната ще възлязат на минимум 100 млн. лева.

Бъчваров посочи още, че до края на годината би трябвало да има уредба от Брюксел, която да казва, че при купуването на служебни автомобили, може да се ползва под формата на данъчен кредит 50% от ДДС.

 Вчера председателят на КРИБ Кирил Домусчиев заяви, че мнението на бизнеса за данък „уикенд“ не е взето предвид, но все пак ще бъде постигнат компромис. Според него облагането на личното ползване е справедливо, но е необходимо да се облекчи и административната тежест. 

Коментари: 0