Дания разработва цифров ваксинационен паспорт за пътуване

Той ще позволява на хората да пътуват до страни, където такава документация се изисква

Дания разработва цифров ваксинационен паспорт за пътуване

Снимка: Pixabay

Дания разработва цифров паспорт за ваксинация за хора, получили ваксина срещу COVID-19 - ход, който може да им позволи да пътуват до страни, където такава документация се изисква по време на пандемията.

Ваксинационен паспорт

Очаква се да има изисквания от други страни да представят документация за ваксинация при влизане. За там ще може да се използва датски паспорт за ваксина“, заяви Министерството на здравеопазването.

Паспортът може да започне да се издава още през първите месеци на тази година и ще е достъпен чрез датския уебсайт за обществено здравеопазване, заяви министерството. Все още не е ясно дали паспортът ще бъде достъпен чрез приложение.

Министерството подчерта необходимостта от допълнително разследване дали хората, които са били ваксинирани, все още могат да предават вируса и колко дълго ваксините действат преди да е необходима нова доза.

Миналата година Естония заяви, че тества дигитален имунизационен паспорт, за да проследи онези, които са се възстановили от COVID-19 и са получили имунитет, въпреки че остават въпроси дали или за колко време хората са защитени.

Дания започна да ваксинира възрастните хора и здравния персонал в края на декември и досега е ваксинирала около 1% от населението си, изпреварвайки повечето европейски страни.

Очаква се ваксинациите в около 900 старчески домове в страната да приключат в петък.

Световната здравна организация заяви миналата година, че работи по сертификат за електронна ваксинация, „малка жълта карта“ или цифрова версия на жълтите брошури с ваксини, използвани в много страни.

Коментари: 0