За първи път от 183 години Дания няма дълг в чужда валута

Общият дълг към БВП на страната е един от най-ниските в Европа

За първи път от 183 години Дания няма дълг в чужда валута

За първи път от 183 години Дания няма дълг, деноминиран в чужда валута. От Централната банка на страната съобщиха, че в понеделник са погасени последните 1.5 милиарда, които са били деноминирани в долари.

Както пише датското издание Altinget, погасяването на заема не означава, че на датското правителство няма да останат дългове. То поставя облигации, деноминирани в датски крони за покриване на бюджетния дефицит и за други цели.

В края на 2016 г. държавният дълг на Дания в националната валута възлиза на 635 млрд. крони (92 млрд. долара). Общият дълг към БВП на страната е един от най-ниските в Европа - 38%, показват данните на Европейската комисия.

Според Министерството на финансите кредитите в чуждестранна валута за първи път са направени в 1757 г., тогава властите са привлекли половин милион ригсдалера (името на датската валута до 1873 г.). Няма много точни данни за външния дълг в последните няколко десетилетия , но според Министерство на финансите за последен път Дания не е имала задължения в чуждестранна валута през 1834 г. 

Коментари: 0