Данните за новите случаи на Covid-19 продължават да движат пазарите

Индексът на потребителските цени се увеличава с 0.6% през миналия месец, след като през май спадна с 0.1%.

Данните за новите случаи на Covid-19 продължават да движат пазарите

Снимка: БТА

72 ~ 2 мин. четене

Wall Street изпрати ден на значителни печалби, след като американските акции бяха подкрепени от оптимизма на инвеститорите относно сезона за публикуване на финансовите отчети, както и от новините, че няколко щата са регистриралия намаление на бройката новозаразени с коронавирус. Сините чипове в състава на Dow Jones зададоха позитивния тон на пазарите, като акциите на Caterpillar, Boeing и Chevron се отчетоха с най-силни резултати и ръстове от между 3% и 4%. Индустриалният индекс прибави 556 пункта към стойността си.

Широкият S&P500 и технологичният NASDAQ последваха възходящото движение с ръстове от 1.3% и 1%, въпреки че някой от гигантите в технологичния сектор изостанаха на фона на общото представяне. Акциите на JPMorgan Chase поскъпнаха с 0.72%, след като банковият гигант отчете приходи и печалба, които надскочиха очакванията на анализаторите. Банката обяви 79-процентов ръст на приходите от търговия на фона на колебанията на пазара през второто тримесечие. Друга основна тема във фокуса на инвеститорите през днешния ден беше новината за инфлацията в САЩ, която се ускорява през юни след три поредни месечни спада, тъй като бизнесът отново отваря врати.

Индексът на потребителските цени се увеличава с 0.6% през миналия месец, след като през май спадна с 0.1%. В Европа основните индекси на можаха да намерят единна посока и всички финишираха на червена територия с изключение на британския FTSE100, който напредна със скромните 0.06%.

Акценти от днес

Основен лихвен процент – Централна банка на Канада

Акцентът за деня ще падне върху решението на Централната банка на Канада относно евентуалната промяна на основния ѝ лихвен процент. Банката ще съобщи решението си в 17:00 часа българско време, като очакванията са лихвената ставка да не бъде променена от текущите 0.25%. Въпреки това е възможно да станем свидетели на висока волатилност при валутните двойки с участието на канадски долар.  

Hilton Worldwide Holdings Inc.

От месец март насам акцията на Hilton образува класически възходящ трендови канал, като след последния неуспешен тест на горната му граница, която съвпада със съпротивата на 200-дневната ЕМА, цената започва корекцията си. Тя ни извежда до настоящия момент, който изглежда удачен за нова покупка на акцията. При вход в дълга позиция, желателно е печалбите да бъдат прибрани при нива около $85.

GBP/USD

Британският паунд изглежда за втори път няма да успее да се справи със съпротивата на 200-дневната експоненциална средна, формирайки по-нисък връх. Приемаме това като индикация за превес на щатския долар и очакваме валутната двойка да започне нова низходяща вълна. 

XAU/USD

Златото уверено продължава възходящия си тренд, формирайки нови по-високи върхове. Ценният метал обаче се намира много близо до възходящата тренд линия, ограничаваща вълните на поскъпване, като междувременно индикаторът CCI започва низходящо движение след престой в зона на прекупен пазар. Очакваме цената да образува двоен връх, което да бъде последвано от корекция до нива около $1750.

Nikkei

След силния възход от месец май и началото на юни, японският индекс образува тренд продължаваща фигура под формата на триъгълник. Цената е към края на консолидацията си, а индикаторът стохастик е на път да образува възходящо пресичане, което ще потвърди бичите ни нагласи. При успешен пробив на съпротивата, очакваме рязко и значително поскъпване на индекса.

Подкрепи Economic.bg