Държавата е послушала бизнеса за спорната Наредба Н-18

Нормативният акт е претърпял коренна промяна спрямо първоначалния вариант и са заложени много от исканията на фирмите

Държавата е послушала бизнеса за спорната Наредба Н-18

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Държавата и бизнесът са постигнали консенсус за редица промени в проекта за промяна на спорната Наредба Н-18. Експертите на НАП са разгледали общо 105 предложения на бизнеса, като две трети от тях са приети, става ясно след среща тази седмица между бизнеса, НАП и представители на финансовото министерство, сред които и министър Владислав Горанов.

Приемането на промените в наредбата за касовите апарати извървя дълъг път, а задействането на промените претърпя няколко отлагания заради остра съпротива от страна на бизнеса. Първоначално от НАП и Министерството на финансите бяха категорични, че повече няма какво да се обсъжда по нея и ще влезе в сила - първо до края на януари 2020 г., после на 1 август. Последва намесата на министър-председателя, който разпореди да не се приема, докато няма пълен консенсус.

Миналия месец на срещата, на която премиерът Бойко Борисов обяви, че кабинетът е съгласен да намали ДДС за ресторантьорите, бе оповестено, че влизането в сила на новата Наредба Н-18 ще стане от 1 март 2021 г.

От съобщението на НАП сега се разбира, че консенсус почти е постигнат, след като държавата се е съгласила да приеме голяма част от исканията на бизнеса. Предстои текстовете да бъдат допълнително обсъдени преди публикуването им за обществено обсъждане.

В новите предложения е заложено удължаване на срока преди блокиране на фискалните системи в даден търговски обект, облекчени са реквизитите, които трябва да съдържат фискалните бонове, създадена е напълно нова регулация на т.нар. „медицински софтуер“ и е въведен удължен срок на работата в тестови режим - все неща, за които представителите на бизнеса настояваха дълго време.

На срещата е била изтъкната и работата по специализирания интернет сайт за Наредба Н-18, който ще бъде пуснат в помощ на търговци, разработчици на софтуер и потребители. За намеренията да бъде създадена интернет платформа за регулациите, които ще бъдат наложени чрез Наредба Н-18 НАП разкри още в края на февруари.

„Особено важно за нас е всички текстове да са ясно разбираеми, без възможности за интерпретация и тълкуване. Затова в режим на конструктивен диалог създадохме проекта за изменение, който ще продължим да обсъждаме, за да може в обозрим период наредбата да започне да се прилага“ заявява заместник-изпълнителния директор на НАП Пламен Димитров.

Изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова изтъкна, че срещите с бизнеса ще продължат и другата седмица.

„Независимо от паузата, която наложи извънредното положение в България заради Covid-19, работата по наредбата не е спирала. НАП е свършила доста работа въз основа на предложенията на бизнеса, за да бъдат премахнати неяснотите и проблемите. Целта не е да тормозим бизнеса, а да се създадат правила, да има ясна гаранция, че всички работят при равни условия и в конкурентна среда. Много важно е да сме партньори“, посочва финансовият министър.

Коментари: 0