Мярката „60/40“ се превръща в „80/20“, но само за превозвачите

Новият дизайн на схемата ще започне да действа от 1 юли, обяви министър Сачева

Мярката „60/40“ се превръща в „80/20“, но само за превозвачите

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков

7030 ~ 2 мин. четене

Схемата „60/40“, която е предвидена за запазване на служителите в предприятията, засегнати от държавните мерки срещу Covid-19, ще бъде трансформирана в „80/20“. Тоест държавата ще поеме 80% от трудовите възнаграждения на служителите, а фирмите - 20%. Тази допълнителна подкрепа обаче ще бъде само за транспортния бранш, който се превръща във втория привилегирован след множеството отстъпки за ресторантьорите.

Новината за новата схема беше съобщена от министъра на труда и социалната политика Деница Сачева по време на изслушване в ресорната комисия към парламента. От думите ѝ стана ясно, че мярката „60/40“ в досегашния ѝ дизайн ще бъде отворена за кандидатстване до 30 юни, а през следващите три месеца - до 30 септември, ще действа в нов вариант и ще е достъпна за много по-широк кръг работодатели.

Новият дизайн на схемата трябва да даде възможност на работодателите да кандидатстват за средства под формата на субсидия за запазване на заетост, както досега, но и за наемане на нови безработни хора. Условието обаче е новонаетите да са вписани в съответното бюро по труда. Ограничение ще има за някои подикономически отрасли, за да не се получи двойно финансиране, обясни Сачева и даде за пример: „Ако например един изпълнител на медицинска помощ в сектор дентална медицина няма сключен договор с НЗОК, то той може да кандидатства по схемата“.

„Автобусният транспорт ще е единственият, който ще може да се възползва от комбинирана подкрепа. Ще може да кандидатства по мярката „60/40“, както и субсидията от 290 лв. с всички осигуровки. И така помощта за тях се превръща в „80/20“, обясни министър Сачева. Предложение за увеличение в държавната подкрепа има и за туристическия сектор, но все още нямало политическо решение.

Припомняме, че правителството реши да отпусне нов вид вид държавна помощ, този път в подкрепа конкретно на автобусните превозвачи, която ще започне да действа от 1 юли. Отделеният за нея финансов ресурс е 40 млн. лв. Превозвачите ще могат да кандидатстват за изплащане на 290 лв. компенсация за запазване на работното място на всеки техен служител от 1 до 15 юли.

Според новите правила, по които ще действа мярката „60/40“ след 1 юли, всяка фирма, която е изчистила задълженията си към държавата за 2019 г. и е декларирала, че има такива за 2020 г., но не ги е платила все още заради създалата се извънредна ситуация, също ще може да кандидатства за държавна помощ. Това беше и едно от исканията на бизнеса, по-специално на туристическия сектор – да отпадне изискването за липса на задължения.

„Държавната мярка в новия ѝ вид отново ще е с продължителност 3 месеца, тоест от юли до септември, но при необходимост този период ще бъде удължен“, уточни министър Сачева по време на днешното си изказване.

Подкрепи Economic.bg