Изненадващи данни за безработицата в САЩ през май

Уолстрийт очакваше 4 пъти по-голямо число

Изненадващи данни за безработицата в САЩ през май

Снимка: БТА

772 ~ 3 мин. четене
Американските компании са съкратили 2.76 милиона работници през май, според данни на института ADP, публикувани днес. Отчетеното число е значително под прогнозите за 8.75 милиона безработни, очаквани от Уолстрийт, но причината за огромната разлика остава неясна, пише CNBC.

Към момента няма допълнителна информация защо отчетените месечни данни са в този размер и защо се различават толкова много от предварителните прогнози. Иън Шепърдсън, главен икономист в Pantheon Macroeconomics, предупреди инвеститорите в бележка във вторник, че те трябва да бъдат „подготвени за изненади и в двете посоки“, тъй като моделът на ADP използва за изчисленията си общите ведомости.

Числото е учудващо, защото само в последните седмици на май бяха отчетени по над 2 млн. безработни седмично, и над 40 млн. общо от началото на кризата с коронавируса.

Загубите на работни места са особено големи в големите предприятия, които отчитат спад от над 1.6 млн. работни места. Производството понася един от най-големите удари, като секторът е загубил 719 000 работници.

Данните за безработните през май бележат значителен спад спрямо тези през април - оценени на 19.6 млн. души - леко понижение спрямо първоначално отчетените 20.2 милиона. Спадът на работните места през април е най-лошият в историята на проучването, правено от ADP.

Докладът се прави съвместно с Moody’s Analytics и служи като предшественик на официалния месечен отчет за безработицата на Министерството на труда, който се очаква утре. Икономистите очакват, че числото в петък, включващо освен частния сектор, също и съкратените държавни служители, ще покаже спад от 8.33 млн. работни места, което ще изпрати равнището на безработица до 19.5% за май, спрямо 14.7% през април.

Данните на ADP не съвпадат с тези на правителството от началото на пандемията през март. Икономистите, анкетирани от MarketWatch, очакват икономиката да загуби допълнителни 7.4 млн. работни места през май, след като загуби 21 милиона през март и април.

„Докато пазарът на труда все още изпитва последиците от пандемията, загубата на работни места най-вероятно достигна своя пик през април, тъй като много щати започнаха поетапно възобновяване на бизнеса“, казва Аху Йълдърмаз, съпредседател на Научноизследователския институт на ADP.

„Данните предполагат, че повторното наемане на хора в щати, които започват да се отварят отново, е много съществено, въпреки че отчетените работни места в различните проучвания са доста различни. Предполага се, че повечето хора просто са били пренаети чрез имейл, съобщение или телефонно обаждане. Възможно е цифрите на ADP да са непредставителни за май, или моделът да е ненадежден, като се има предвид промяната на стъпките в състоянието на пазара на труда, но най-сигурният подход вероятно е да се приеме, че официалните цифри в петък ще бъдат много по-лоши от тези - или минус 8 млн. И през юни новоназначените ще се увеличат значително “, казва Иън Шепърдсън, главен икономист в Pantheon Macroeconomics.

Свързаните с услугите отрасли, които съставляват по-голяма част от пазара на работни места, са загубили 1,967 милиона позиции в сравнение със 794 000 при производителите на стоки, според ADP.

В сектор търговия, транспорт и комунални услуги са загубени 826 000 работни места, а професионалните и бизнес услугите отчитат съкращения на 250 000 работещи. Във финансовите дейности е отчетена загуба на 196 000 работни места. Силно засегнатият сектор за отдих и гостоприемство е със спад от 105 000 работни места.

Само две области отчитат увеличение: образованието с 166 000 нови работещи и административните и помощни услуги с нови 40 000 работни места.

52 000 работни места са загубени в добивната индустрия, а още 22 000 - в строителството.
Подкрепи Economic.bg