Държавата няма решение за 18 хил. жени, пенсиониращи се догодина

Изтече срокът, в който те можеха да прехвърлят частните си партиди в НОИ, а все още няма правила за изплащане на вторите пенсии

Държавата няма решение за 18 хил. жени, пенсиониращи се догодина

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

2801 ~ 1 мин. четене

Няма окончателно решение дали ще бъде удължен срокът за прехвърляне на партиди от частните пенсионни фондове към НОИ за жените, които са изпуснали крайният 5-годишен срок преди излизане в пенсия. Това коментира пред БНР социалният министър Деница Сачева.

От 20 хиляди жени, които от септември 2021 г. трябва да  взимат втора пенсия, 1800 са прехвърлили парите си в НОИ. Така са избрали да получават една пенсия в пълен размер, посочи Сачева.

Към момента жените, родени в периода 1961-1963 г. включително не са в хипотезата да могат да прехвърлят парите си от частния фонд в НОИ. Затова синдикатите са предложили еднократна възможност да направят това, ако искат.

 „Какво би могло да се направи зависи единствено и изцяло от разчетите и от политическото решение, което още не е взето. Трябва внимателно да преценим тази възможност и тогава, когато променим условията за първата кохорта, втората кохорта също ще има основание да каже, че нещо не е направено така, както да ги удовлетворява“, коментира министър Сачева.

Първите мъже, родени след 1960 г., които ще вземат втората си пенсия през 2024 г., все още има време да прехвърлят средствата за втора пенсия до края на тази година.

„Все още са в срок, ако те преценят и ако вземат решение, да прехвърлят своите пари към НОИ. Това е въпрос на лична преценка и на личен избор“, каза Сачева.

Коментари: 0