Държавата отпуска 40 млн. лв. в подкрепа на автобусните превозвачи

Фирмите ще могат да кандидатстват за помощ в размер на 290 лв. за всяко запазено работно място

Държавата отпуска 40 млн. лв. в подкрепа на автобусните превозвачи

Снимка: Economic.bg/Архив

808 ~ 2 мин. четене

Нов вид държавна помощ, този път в подкрепа конкретно на автобусните превозвачи, ще започне да действа от 1 юли. Отделеният за нея финансов ресурс е 40 млн. лв., съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.

„От 1 до 15 юли автобусните превозвачи ще могат да кандидатстват за нов вид държавна подкрепа – за изплащане на 290 лв. компенсация за запазване на работното място на всеки техен служител. Финансовата помощ ще може да се получава до шест месеца“, съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, цитирана от пресцентъра на ресорното ведомство.

Предвидените 40 млн. лв. ще се осигуряват по процедура „Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19“ на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. „Ще подкрепим сектор „Транспорт“, който е сред най-пострадалите в кризата, а заетите в него са общо 29 000. За останалите браншове ще се обмислят допълнителни мерки“, отбеляза министърът.

За новата форма на държавна помощ ще могат да кандидатстват само работодатели от икономическите дейности: „Пътнически градски и крайградски транспорт“ и „Друг пътнически сухопътен транспорт, некласифициран другаде“. Ще могат да се възползват компаниите, които са преустановили дейността си или част от нея през и след извънредното положение или са възстановили работа с непълно работно време за всички служители или за част от тях.

Заявленията ще се подават в Бюрата по труда, а Агенцията по заетостта ще извършва плащания след преглед на документите. Всички работодатели, чиито заявления бъдат одобрени, са длъжни да запазят работните места на служителите, за които получат компенсации за съответния период на подкрепата, уточняват от социалното министерство.

Коментари: 0