Държавата плаща още 170 хил. лв за забавено правосъдие

Общо 2,5 млн. лв. са платените обезщетения от 2012 г. досега

Държавата плаща още 170 хил. лв за забавено правосъдие
224 ~ 1 мин. четене

Правителството трябва да одобри над 169 хил. лв. допълнителни разходи за изплащането на обезщетения на пострадалите от забавено правосъдие. Сумата е за плащане на обезщетения за второто тримесечие на 2016 г. Това става ясно от проект на постановление, публикуван на сайта на Министерство на правосъдието.

За предходното тримесечие правителството отново одобри подобна сума. Така забавянето на разглеждането и решенията по съдебни дела коства на данъкоплатците нови 340 хил. лв. само от началото на 2016 г.

Обезщетенията бяха въведени с промени в Закона за съдебната власт през 2012 г. Основната им задача е да намалят делата срещу държавата ни в Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Промените предвиждат споразумения между засегнатите страни и правосъдния министър.

През миналата година държавата е платила около 800 хил. лв. за подобни обезщетения. Постигнатите споразумения са 282 от общо 469 разгледани казуса.

За 4-те години действие на мярката, страната ни е платила общо 2,5 млн. лв. обезщетения, но делата в Страсбург сериозно са намалели. Българите най-често се оплакват от закъснели наказателни дела. 

Подкрепи Economic.bg