Държавата подкрепи включването на Филипополската базилика в ЮНЕСКО

Церемонията по представянето на кандидатурата се проведе в централата на ЮНЕСКО в Париж

Държавата подкрепи включването на Филипополската базилика в ЮНЕСКО

Министерството на културата подкрепя инициативата на Община Пловдив и Фондация „Америка за България“ да разкрият и да социализират Голямата епископска базилика на Филипопол.

Целта е тя да бъде представена в пълния ѝ блясък като част от римското мозаечно наследство на страната ни и достоен кандидат за включване в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

България представи кандидатурата на Филипополската базилика и античните мозайки на Пловдив на церемония в централната на ЮНЕСКО в Париж. Пред многобройна публика министърът на културата Боил Банов, кметът на Пловдив Иван Тотев, президентът на фондация „Америка за България“ Нанси Шилър и заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева са заявили желание да се покаже изключителното културно наследство на страната ни. Домакин на събитието бе посланикът на България във Франция Н. Пр. Ангел Чолаков. На церемонията присъства и досегашният генерален директор на Организацията на обединените нации и образование, наука и култура Ирина Бокова.

„Несъмнено сред най-впечатляващите паметници на културно наследство от този период, които откриваме под много от днешните български градове, са античните мозайки, украсявали подовете на частни домове на заможни римски граждани или на базилики от периода на ранно разпространение на християнството”, посочи Боил Банов, подкрепяйки кандидатурата на културните обекти. „Епископската базилика на Филипопол е паметник, с който България се гордее, но който принадлежи на света", добави той.

Министърът подчерта, че за няколко века нашите земи са били част от Римската империя, която оставя след себе си пътища, укрепления и водопроводи, многобройни обществени и култови сгради.

„Аз и моят екип от Министерството на туризма Ви каним да посетите страната ни, за да се убедите сами колко разнообразно и впечатляващо е културно-историческото ни наследство”, заяви зам.-министърът на туризма Ирена Георгива.

Усилията сега ще бъдат насочени към внасяне на документите за вписването на Епископската базилика на Филипопол заедно с римските мозайки в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО до края на януари 2018 г., за да може предложението на България да бъде разгледано на сесията на международната организация през септември следващата година.

Коментари: 0