Държавата реже 257 млн. лв. разходи в енергетиката

Няма да се уволняват хора, обяви Теменужка Петкова

Държавата реже 257 млн. лв. разходи в енергетиката

Снимка: МЕ

224 ~ 2 мин. четене
Държавата предвижда намаляване на разходи в енергетиката в размер на 257 млн. лева, но хора от държавните предприятия няма да се уволняват и няма да се намаляват разходите за персонал. 

„Заедно с нашите партньори от работодателските организации и синдикатите постигнахме съгласие за оптимизиране на разходите в държавната енергетика.“ Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова след няколкочасова среща със синдикатите и работодателите, на която бяха обсъдени различни варианти за такава оптимизация. 

В срещата участваха и ръководителите на държавните дружества в отрасъла. Министър Петкова уточни, че не става въпрос за съкращаване на работници, нито за намаляване на работни заплати.  По нейните думи анализът на фактите, който трябва да дадат яснота за следващите решения, все още не е завършил, но най-вероятно ще се върви към намаляване на разходите за външни услуги. Според консолидирания годишен финансов отчет на БЕХ те са в размер на 257 млн. лв. за 2014 г.  В тази сума влизат разходи за консултантски услуги, договори за абонаменти и други.

Срещата в Министерството на енергетиката е в отговор на вече поетия ангажимент за намаляване на разходи в държавната енергетика с по 10% годишно през следващите три години.

Как ще изглежда пазарът в условията на пълна либерализация след 1 януари 2016 г. бе също една от темите на разговорите в Министерството на енергетиката. Всички се съгласиха, че в тези условия НЕК не трябва да бъде в ролята на единствен доставчик, а да участва на пазара наравно с останалите играчи. За да бъдат  компенсирани разходите на електрокомпанията от изкупуване на преференциалния ток от ВЕИ, американските централи  и когенерациите се обмисля възможността за създаване на специализиран фонд. Източниците за неговото захранване тепърва ще се изясняват. Сред тях може да бъде продажбата на „зелени“ сертификати, данък от типа „Робин Худ“ или други източници. 

До десетина дни се очакват първите резултати от проверките на Агенцията за държавна финансова инспекция във фирмите от ВЕИ сектора, съобщи още министър Петкова. Тези резултати трябва да дадат посока за последващи действия за стабилизиране на енергийния сектор, съобщават още от енергийното ведомство.

Обсъден е бил и въпросът с високите възнагражденията в държавната енергетика. Всички директори на държавни предприятия в енергетиката са взели участие в срещата и са имали възможност да кажат какви са проблемите в сектора, както и размера на заплатите си.

"Средната брутна заплата в държавната енергетика е 1919 лв., най-високата заплата е на главния инженер на 5 и 6-ти блок в АЕЦ "Козлодуй", която е в размер на 3630 лв.", съобщи министърът на енергетиката. 

Подкрепи Economic.bg