Държавата ще налее 1 млрд. лв. в новия ВиК холдинг

До другата сряда да се провери вноса на боклука и всички ВЕЦ-ове, нареди Борисов

Държавата ще налее 1 млрд. лв. в новия ВиК холдинг

Снимка: Economic.bg/Архив

4139 ~ 2 мин. четене

Правителството реши да учреди ново мега ВиК дружество, което да е 100% държавна собственост – „Български ВиК Холдонг“ ЕАД. То ще е с капитал 1 млрд. лв., който ще се вземе от държавния бюджет за 2020 г. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, по време на днешното заседание на Министерския съвет.

„Холдингът ще е с предмет на дейност придобиване и управление на участия в дружества от отрасли ВиК и дружества, свързани с ремонт на ВиК инфраструктура“, поясни Петя Аврамова. Новият холдинг ще е под шапката на регионалното министерство и ще има Надзорен и Управителен съвет. Първият ще се състои от петима членове, които ще се избират от министъра на регионалното развитие, а съставът на Управителния съвет ще се избира от Надзорния и ще е от трима души.

Правителството е решило обаче, че този 1 млрд. лв. няма да е достатъчен и е предвиден механизъм, по който да се увеличи капиталът на дружеството. „Предвижда се до 6 месеца след учредяване на дружеството, акциите и дяловете, които държавата притежава в съществуващите ВиК дружества, да бъдат прехвърлени в новият холдинг, за да се увеличи неговият капитал“, каза министър Аврамова.

Министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че той подкрепя идеята и обясни, че това е крачка напред. Караниколов поясни, че трябва да се мисли по-мащабно за структура, която да управлява ВиК системата в България. "Създаването на холдинга се подкрепя и от Министерството на околната среда и водите (МОСВ)", заяви министър Емил Димитров.

В края на заседанието министър-председателят Бойко Борсов даде две задачи "за домашно" на министрите. „До другата сряда ще имате две задачи. Едната е да се провери вносът и износът на боклук. Има брюкселски директиви, помислете какъв мораториум може да наложим, докато не се убедим, че това, което е записано в документите, влиза в страната ни“, каза Борисов. 

Освен това премиерът разпореди и проверка на всички ВЕЦ-ове. „Всички ВЕЦ-ове, които ползват питейна вода, да се проверят. На първо място ни е питейната вода, а на второ – производството на ток. Водната енергия е най-изгодна, защото дава пикова енергия, балансира ни системата, но не може да става за сметка на питейната вода“, добави министър-председателят.

Коментари: 0