10 държави поискаха „зелен“ план за възстановяването на ЕС

Трябва да изпратим силен политически сигнал към света и нашите граждани, пише в позицията на министрите

10 държави поискаха „зелен“ план за възстановяването на ЕС
2000 ~ 1 мин. четене

Десет държави призоваха Европейския съюз да приеме „зелен“ план за възстановяване, тъй като нарастват опасенията, че икономическият удар, причинен от пандемията на коронавирус, може да отслаби действията по изменението на климата.

Министрите на околната среда и климата на Швеция, Нидерландия, Италия, Испания, Австрия, Дания, Финландия, Португалия, Латвия и Люксембург проведоха видеоконференция вчера и категорично се обявиха, че всеки пакет за спасяване трябва да подкрепи стратегията на Европейската комисия за „зелена сделка“, която да приеме бъдеще с ниски въглеродни емисии.

„Трябва да изпратим силен политически сигнал към света и нашите граждани, че ЕС ще води с примери дори в трудни моменти като настоящия и се бори за неутралитета на климата и изпълнението на Парижкото споразумение“, се казва в писмото.

Германия и Франция, двете най-големи икономики в блока от 27 държави, не бяха сред подписалите.

Лидерите на ЕС се съгласиха миналия месец, че планът за икономическо възстановяване на коронавируса на блока трябва да съответства на „зеления преход“, но не обещаха конкретни мерки.

Десетте държави искат да видят повече инвестиции в подкрепа на възобновяемата енергия, устойчивия транспорт, енергийната ефективност и други стъпки в подкрепа на целта на ЕС за „Зелена сделка“ и климатично неутрален континент до 2050 г.

„Зелената сделка представлява нова стратегия за растеж за ЕС, която е в състояние да осигури двойни ползи от стимулирането на икономиките и създаването на работни места, като същевременно ускорява зеления преход по икономически ефективен начин“, се казва още в писмото.

Подкрепи Economic.bg