Бизнесът не хареса държавната схема „60/40“, ще се пита Борисов за промени

Работодателските организации са представили отделни писмени становища с конкретни забележки и предложения

Бизнесът не хареса държавната схема „60/40“, ще се пита Борисов за промени

Вицепремиерът Мариана Николова председателства днешното онлайн заседание на НСТС

Снимка: МС

5064 ~ 2 мин. четене

Днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) завърши без успех и ще продължи отново утре. На него правителството, работодателите и синдикатите обсъдиха държавните стимули за бизнеса, за да се минимизира икономическата криза, предизвикана от мерките срещу коронавируса.

Основна тема бе планът държавата да изплаща 60% от осигурителния доход на работниците в компаниите от избрани сектори, за които бъде счетено, че са били принудени да спрат работа заради обявените мерки срещу разпространението на Covid-19 в България.

„Заседанието беше прекъснато, за да могат да бъдат направени консултации с финансовия министър и премиера по предложения, които са само от тяхната компетенция“, съобщиха от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Те добавят, че са представили свои предложения на днешния съвет.

„Радваме се, че срещнаха разбиране, но очевидно има нужда от съгласуване с политическото ръководство. Заседанието ще продължи утре, след като получим становището от тези компетентни органи (Борисов и Горанов - бел. ред.)“, добавят от най-голямата работодателска организация в България.

От Българска стопанска камара (БСК) също посочват като причина за прекъсването без резултат на днешния НСТС нуждата от „допълнително консултиране с други институции“.

След провала на заседанието правителството предупреди, че разпространяващият се коронавирус оказва неблагоприятно въздействие върху редица сектори и икономически дейности – хотелиерство и ресторантьорство, преработваща промишленост, строителството, дейностите в областта на културата, спорта и развлеченията, търговията на дребно, пътническия транспорт и др.

„В рамките на проведената дискусия НСТС не постигна единодушна подкрепа по проекта на ПМС. Всяка от организациите на работодателите и на работниците представи писмени становища с конкретни бележки и предложения“, обясниха от правителствената пресслужба.

Коментари: 0