Debenhams ще подаде документи за фалит

Под риск са 22 000 служители на веригата универсални магазини

Debenhams ще подаде документи за фалит

Снимка: Debenhams

8728 ~ 2 мин. четене
Debenhams потвърди днес, че възнамерява да подаде заявление за фалит, за да се предотврати потенциалния срив на веригата универсални магазини, застрашаващ около 22 000 работни места.

Този ход ще защити Debenhams от съдебни действия от страна на кредиторите й по време на пандемията от коронавирус, заяви компанията, като отбеляза, че всички 142 нейни магазина във Великобритания остават затворени поради кризата.

Стъпката идва точно 12 месеца след последното подаване на заявление за процедура по фалит, с цел да се улеснят общите планове за намаляване на разходите.

През миналата седмица Debenhams заяви, че "прави планове за действие в извънредна ситуация", за да предотврати срива на компанията в резултат на кризата, дни след като разпусна мнозинството от служителите си във Великобритания съгласно правителствената схема.

Магазините на веригата бяха сред хилядите търговски обекти, принудени да се затворят заради мерките срещу коронавируса в цялата страна.

„Групата се подготвя за възобновяване на търговията в своите магазини след премахването на правителствените ограничения“, каза Debenhams, което предполага, че обектите ще работят през целия процес на процедурата по фалит.

Веригата заяви, че нейните кредитори подкрепят решението й да подаде заявление за фалит и отбеляза, че тя е в дискусии със служители и доставчици относно този ход.

Celine, консорциумът, който е собственик на веригата, е инжектирал стотици милиони в компанията, за да подпомогне процеса й за преструктуриране през последната година.

Миналата година Debenhams затвори 22 от най-малко печелившите си търговски обекти, като същевременно намали наемите в повече от 100 от своите универсални магазини.

Миналия месец групата отправи писмено искане до наемодателите си, за да поиска петмесечна ваканция за плащане на наеми и допълнително затваряне на магазини, като част от постигнатото по-рано споразумение.

Веригата, един от многото физически търговци, които се борят да се адаптират към онлайн ерата, страда под тежестта на нарастващи дългове.

Познат като Debenhams от 1905 г., веригата универсални магазини води началото си от 1778 г., когато основателят Уилям Кларк създава магазин за драперии в лондонския Уест Енд.

До 1950 г. Debenhams е най-голямата група универсални магазини в Обединеното кралство, с около 110 магазина.
Подкрепи Economic.bg