Деца от България зададоха въпроси към астронавти от НАСА

Около 15 минути астронавти от Международната космическа станция отговаряха на въпросите на любопитните български деца

Деца от България зададоха въпроси към астронавти от НАСА

Снимка: БТА

1236 ~ 2 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

В продължение на малко повече от 15 минути, 32 деца от България задаваха въпроси на английски към астронавти от Международната космическа станция чрез видеоконферентна връзка. „Какво бихте донесли от Космоса като подарък за едно дете“, попита 7-годишната София от София двамата астронавти Тома Песке и Марк Ван де Хей. Те са сред шестимата членове на екипа, който е в Космоса от пролетта.

Любопитните въпроси на децата включваха теми като дали вали сняг в Космоса, какви ще бъдат космическите пътувания след 1000 години, как се празнуват рождени дни в Космоса, може ли кокошка да снесе яйце на Международната космическа станция, валят ли диаманти на Юпитер, как се справят астронавтите с космическия боклук. Единственият въпрос, който не получи своя отговор беше как нещо безкрайно продължава да се разширява.

„Дано представителите на вашето поколение са тези, които дадат отговор на този въпрос след време“, коментира Марк Ван де Хей.

Двамата астронавти насърчиха децата, като отбелязаха, че сред тях има хора, завършили най-различни специалности – от компютърни специалисти, през лекари до биолози и имунолози. Песке и Ван де Хей изразиха увереност, че до 20-30 години цели семейства ще могат да пътуват в Космоса.

По време на събитието акцент се постави и върху българския принос в космическите постижения. Първият български космонавт ген. Георги Иванов, летял на борда на кораба „Съюз 33“ през 1983 г. поздрави децата и изрази увереност инициативата да се превърне в традиция, за да може повече деца да се докоснат до великата магия на Космоса. Той коментира, че България е третата страна в света, която е производител на космическа храна. Своят принос страната ни има и със специален уред, който измерва радиацията от Слънцето и който е важен за живота на космонавтите.

„Не спирайте да мечтаете за Космоса“, апелира ген. Иванов към децата.

Соломон Паси, председател и президент на Атлантическия клуб в България изрази надежда, че страната ни може да има и трети български астронавт.

Служебният министър на образованието Николай Денков акцентира върху това колко е важно институциите да направят необходимото мечтите на децата да стават реалност.

„Бъдещето на една страна се състои от мечтите на децата, които ще се реализират“, посочи той.

Посланикът на САЩ в България Херо Мустафа определи събитието като „историческо“. Тя коментира, че стремежът да изследваш, да се разрастваш, да правиш крачки отвъд границите, е човешко качество, доказващо се всеки път именно на борда на Международната космическа станция, която е и вторият най-ярък обект в небето след Луната, който може да се наблюдава с невъоръжено око.

„Не спирайте да се стремите към звездите и винаги залагайте високо целите си“, насърчи децата посланик Мустафа.

Подкрепи Economic.bg