Дефицит в НЗОК ще ореже парите на болниците

Здравната каса е задлъжняла със 175 млн. лева към чуждестранни клиники

Дефицит в НЗОК ще ореже парите на болниците
156 ~ 2 мин. четене

Дупка от 70 млн. лева се очаква да има в края на 2016 в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), което ще ореже средствата за болниците у нас. Парите за лечебните заведения ще бъдат намалени с 3%.

Въпросният дефицит от 70% ще бъде натрупан само по перото болниците, става ясно от стенограма на заседание на Надзорния съвет на НЗОК.

"Приложение №2 до този момент от началото на годината в това число и месец април показва, че разходът средномесечно се движи някъде от около 106 млн. лв. в болничната помощ. Това, което остава по този модел, който беше обяснен е около 97 млн. лева. Т.е. ние имаме реално между 9 и 10 млн. лева дефицит за оставащите осем месеца, което умножено по тази цифра показва, че в края на годината ще завършим само по това приложение с около 70 млн. лева дефицит", казва по време на заседанието председателят на Надзорния съвет на касата Кирил Ананиев, цитиран от Дарик.

Ако има промени обаче в бюджета на болниците, ще последва голям проблем, коментира управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов.

Надзорникът д-р Иван Кокалов, който е представител от КНСБ, пък заявява: "Тази политика на Министерството на финансите стискайки колана, докато болният започне да посинява и след това ще го пусне, ми е известна".

Здравната каса е задлъжняла вече със 175 млн. лева към чуждестранни клиники, в които са се лекували български граждани. До месец септември 2015 г. те бяха 146 млн. лева. Задълженията са най-големи към лечебни заведения с Германия, но те се погасяват по индивидуални графици, одобрени и от двете страни.

Предстои да се проведат разговори с няколко швейцарски клиники също за сключване на договори за разсрочено плащане.

Подкрепи Economic.bg