Дефицитът да се съкрати наполовина

Според алтернативния бюджет на ИПИ монополът на здравната каса трябва да се разбие, заяви Петър Ганев

Дефицитът да се съкрати наполовина
Много трудно може да се посочи нещо положително в бюджета за 2015 година, което да го отличава. Това е бюджет , който до голяма степен е бюджет на статуквото, който признава стагнацията, която има в икономиката и по никакъв начин не й влияе, каза Петър Ганев от Института за пазарна икономика в интервю за предаването „Преди всички“. Днес ИПИ ще представи алтернативен вариант на Бюджет 2015.

Бюджетът е консервативен в приходите, но бих казал и неамбициозен що се касае до самата структура на бюджета. Ако има проблем в публичните финанси на страната, те очевидно са в разходната част, т.е. ако очакваме нещо да променим, за да излезем от тази стагнация, ние трябва да променим нещо в структурата на бюджета и в разходната част.

Първо, трябва да направим така, че бюджетът да не пречи на икономиката за растеж, което означава да излезем от спиралата на дефицитите. Ако се следва правителствения план, вече имаме заложени 9 години на дефицити, 6 минали и още три, като последната е 2%, т.е. на практика ние отиваме на едно пълно десетилетие на бюджетни дефицити. Това обяснява защо дългът скочи от под 20%, до 30%. 

Очевидно този бюджет не позволява да имаме и една качествена здравна услуга. Причината е, че имаме монопол на здравната каса. Този бюджет не позволява да имаме какъвто и да е избор по отношение на пенсиите и сигурност, че ще получаваме пенсии. Бюджетът не е реформаторски и то за поредна година, беше категоричен Ганев.

Ние сме представили алтернатива, която е напълно приложима, обясни Ганев: В нея има 4 акцента. Първият е постигането на фискална стабилност, а това с оглед законодателството на страната означава само едно – че през следващата година  дефицитът трябва да е под 2%, т.е. трябва да бъде съкратен на половина и до 2017-а ние трябва да имаме балансиран бюджет. 

На следващо място - инвестиции, минава през децентрализация, прехвърляне на една пета от приходите от плоския данък на общините. Това дава стимул самата община да търси инвестиции. На следващо място – в осигурителната система е поставен акцентът върху здравето, а не върху пенсията, тъй като това като че ли е по-наболялата тема, има разбиране в обществото, че трябва нещо да се промени. Монополът на НЗОК трябва да се разбие. 

На последно място е фокусът върху работните места. Много ясно показваме как трудови осигурителни норми на практика пречат на заетостта и не случайно през следващата година се залага дори лек спад на заетостта. 

Ганев определи като притеснителен фактът, че всяко правителство се опитва да повлияе или да смени ръководството на Сметната палата.
Коментари: 0