Среща в Брюксел за \"Южен поток\"

Русия обаче няма да присъства, защото не е получила покана

Среща в Брюксел за \

Енергийните министри на страните, през които трябваше да премине "Южен поток", ще обсъждат отказа на руската страна от проекта със заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шевчович.

Срещата беше насрочена преди Русия да промени плановете си и ще се проведе след редовния съвет по енергетика. В неговия дневен ред също фигурират международните енергийни отношения. Очаква се темата за спирането на "Южен поток" да бъде дискутирана и в по-широк кръг.

Заседанието на съвета ще бъде посветено най-вече на създаването на вътрешен енергиен пазар, който да свърже електрическите и газови мрежи на всички страни от Евросъюза и да прекрати енергийната изолация, в която сега са някои от тях.

Междувременно Русия подготвя отмяна на междуправителствените споразумения за проекта "Южен поток", обяви министърът на енергетиката Александър Новак. Той каза, че страната му няма да изпрати представител на срещата в Брюксел за ситуацията около "Южен поток", защото не е член на Европейския съюз.

Вчера премиерът Борисов обясни в парламента, че правителството ще настоява строителството на газопровода да се реализира. Той обаче посочи, че при заложените параметри е практически невъзможно намирането на външно финансиране поради невъзможност за изплащане на дълга още през първите години.

Коментари: 0