Възможна е трета вълна на COVID-19 в Европа съвсем скоро

Специалният представител на СЗО заяви, че страните продължават с прилагането на очевидно неефикасните мерки и спешно трябва да сменят подхода

Дейвид Набаро, специален представител на СЗО:

Възможна е трета вълна на COVID-19 в Европа съвсем скоро

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Възможна е трета вълна на COVID-19 в Европа още в началото на 2021 г., ако правителствата не предприемат необходимите мерки за предотвратяване и справяне с втората вълна на инфекцията, заяви Дейвид Набаро, специален представител на СЗО за борба с коронавируса пред швейцарска медия, цитирана от Reuters.  

Европа пропусна изграждането на необходимата инфраструктура през летните месеци, след като овладя първата вълна и затова сега има втора. Ако не изградят спешно необходимата инфраструктура, ще имаме и трета вълна в началото на следващата година “, поясни Набаро.

Според него радостта на Европа след овладяването на първата вълна е била прибързана – в момента случаите в Германия и Франция са се увеличили с 33 000 през съботния ден, а Швейцария и Австрия всекидневно регистрират покачване в броя на заразените.

Специалният представител на СЗО заяви, че примерът, който дава Швейцария е „много лош”. Страната реши да не отменя зимния сезон и разреши работата на ски пистите при условие, че посетителите носят маски. Според Набаро след това решение „Швейцария може да достигне много високи стойности на заболявания и смъртни случаи“.

От друга страна той похвали методите на Южна Корея и това, колко отговорно подхождат гражданите.

„Хората са напълно ангажирани, те поемат отговорност. Държат се на разстояние, носят маски, изолират се, когато са болни, мият ръцете си и дезинфекцират всички повърхности в домовете си. Освен това имат отношение и към най-застрашените групи – пазят ги с приоритет”, поясни още Набаро.

Според него Европа не трябва да избързва с облекчаване на мерките, които биха довели само до влошаване на така или иначе тежката ситуация. Той добави, че страните трябва да сменят подхода си, ако искат да овладеят заразата и „да спрат с прилагането на очевидно неефикасните мерки”.

Коментари: 0