Сунак: Ако няма сделка по Brexit, ще е по вина на ЕС

Страната се надява на търговско споразумение, което обаче да не ѝ връзва ръцете в бъдеще

Сунак: Ако няма сделка по Brexit, ще е по вина на ЕС

Снимка: БТА

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Британският финансов министър Риши Сунак заяви, че има истински напредък в преговорите за Brexit с Европейския съюз. Той обаче предупреди, че страната предпочита да напусне масата на преговори пред това да сключи неизгодна сделка и „да върже ръцете на Великобритания за в бъдеще”, пише Reuters.

От самото начало на преговорите за търговско споразумение между Великобритания и ЕС Сунак е изказвал твърдата си позиция - за сделка и свободна търговия със Съюза.

"Всеки ден преглеждам парченца текст, така че има истински напредък. Разбира се, че би било за предпочитане да има сделка", пояснява той в интервю пред Sunday Times.  

Въпреки положителните си нагласи той е категоричен, че страната им няма да се съгласи със сделка, която да е в техен ущърб.

Ако не постигнем сделка, ще бъде защото ЕС отказва да прави компромиси с някои напълно разумни и много прозрачни принципи за нас, които сме изложили от самото начало”, добавя финансовият министър.

Двете преговарящи страни заявиха, че са постигнали значителен напредък в преговорите през последните няколко дни, но все още трябва да се направи „голям скок”, за да бъде постигнато споразумение в срок.

В четвъртък преговорите по Brexit бяха временно спрени заради положителна проба за коронавирус на един от членовете в екипа на Мишел Барние. След като се направи реорганизация на работния процес, преговорите продължават от разстояние.

Междувременно финансовият министър заяви, че Brexit не би повлиял толкова на икономиката на страната, колкото кризата от коронавирус и че бюджета за следващата една година, който ще представи тази седмица, е до голяма степен обвързан със справянето с пандемията.

"Няма да видите строги икономии. Това, което ще видите, е увеличение на правителствените разходи за ежедневни обществени услуги и то доста значително от миналогодишното“, каза Сунак пред телевизия Sky News.

Анализатори очакват следващата седмица той да обяви най-големият публичен заем в историята на Великобритания след Втората световна война. Според тях страната е на път да заеме около 400 милиарда паунда (531.28 милиарда долара) тази година, достигайки 20% от брутния си вътрешен продукт.

Британското министерство на финансите заяви в събота, че се очаква Сунак да обяви едногодишен пакет на стойност над 3 милиарда лири (3.98 милиарда долара) в подкрепа на държавната Национална здравна служба, „тъй като тя се бори с коронавируса”.

Коментари: 0