Делян Добрев: Българските граждани няма да платят глобата на БЕХ

Парите ще дойдат от неразпределени печалби, приходи от транзит и износ на ток

Делян Добрев: Българските граждани няма да платят глобата на БЕХ

Българските граждани няма да платят глобата от 77 млн. евро, която Европейската комисия наложи на „Български енергиен холдинг” (БЕХ) за блокиране на достъпа на конкуренти до ключова газова инфраструктура в България. Това стана ясно от думите на председателя на енергийната комисия Делян Добрев.

„БСП спекулира с това, че българите ще плащат глобата на БЕХ. Няма как 77 млн. евро да влизат в крайните цени”, обясни депутатът от ГЕРБ.

„Народното събрание задължихме Министерски съвет да обжалва едно негативно решение на ЕК на налагането на глоба. Освен това спекулирате с това, че едва ли не глобата като се плати от трите дружества, това ще излезе от джоба на българските данъкоплатци”, каза още Добрев.

Той обясни, че българите няма да платят за грешките на БЕХ, тъй като глобите не са ценообразуващ елемент във формулата, по която Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) определя цените на природния газ.

По думите на Добрев, когато КЕВР определя цените, няма никакво значение дали някой е платил глоба или не и определи разсъждението на социалистите като „елементарно”.

„Ако искате излезте на трибуната да ме репликирате. Питате от къде ще дойдат парите – ще дойдат от неразпределени печалби на дружествата, от приходи от транзит, от износ на електроенергия и от много други места, но не и през цената на тока и газа и която и да е друга цена, която плащат потребителите.

Коментари: 0