„Демократична България“ очаква да победи на изборите

Желанието на ДБ е за пълно съдействие с Кирил Петков и Асен Василев, след като те престанат да бъдат министри и определят намеренията си, заяви Антоанета Цонева

„Демократична България“ очаква да победи на изборите

Снимка: Красимир Свраков

3965 ~ 2 мин. четене
Таня Германова Автор: Таня Германова

Нашата цел в момента е да бъдем първа политическа сила, да предложим на страната ни адекватно управление, стабилно във времето и да модернизираме България. Това става не с деление, не с предизвикване на изкуствени скандали, а с много целенасочена политика, със спазване на принципи - нещо, което сме правили и досега. Това заяви депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев по БНТ.

По думите му отделните партии в НС вече ще трябва да преговарят. Според него България трябва да има управление, но то не трябва да бъде на всяка цена.

То не трябва да бъде това, което се случи с ИТН - да бъде представено едно листче с едни хора на него и да се каже - "хайде сега, подкрепяйте". Ние искаме да получим мандат този път. "Демократична България" е готова да получи мандат и да покажем как се преговаря в истинска коалиция в рамките на НС, не с плаващи мнозинства", добави той.

Депутатът от ДБ изрази надежда Народното събрание да успее да приеме окончателно законовите промени, с които Бюрото за защита на свидетели да бъде върнато обратно от главния прокурор на подчинение на Министерството на правосъдието. Той напомни съпротивата и срещу приемането на Закона за съдебната власт, който цели закриване на специализираните съд и прокуратура.

Мирчев заяви, че вратата за разговори в бъдещ парламент с "Има такъв народ" и "Изправи се БГ. Ние идваме" е отворена и добави, че формациите имат добро взаимодействие и в 46-то Народно събрание. Той също така припомни, че обединението не може да подкрепи управление с мандат на социалистите.

"Аз бих разсъждавал в посока дали е възможно в следващия парламент ние политиците да бъдем достатъчно убедителни, за да може да получим по-голяма подкрепа, с която да съставим успешен кабинет", каза още Мирчев.

Попитан дали партия ГЕРБ би била удачен партньор за "Демократична България", ако е без Бойко Борисов, Мирчев посочи, че "от ДБ не разглеждали ГЕРБ в последната една година по никакъв начин".

Според него, когато става дума за съдебна реформа и необходимите за нея конституционни промени, които изискват големи мнозинства, тогава обединението ще разговаря с всички политически сили.

Но тези разговори касаят съдебната система, а не общо правителство. Ние от години се борим срещу този модел. Не е възможно в момента, в който имаме силно представителство в Народното събрание, да направим трика от 2014 г. и да управляваме с тях", категоричен бе Мирчев.

Относно участието на "Демократична България" в президентските избори, депутатът посочи, че предстои това да бъде обсъдено от колективните органи на коалицията.

"По същия начин, когато ставаше въпрос за това дали да подкрепим мандат на ИТН, нашите колективни органи взимаха решенията. Ние наистина си нямаме човек от джипката или от дивана", увери Ивайло Мирчев.

Желанието на "Демократична България" е за пълно съдействие с Кирил Петков и Асен Василев, след като те престанат да бъдат министри и определят намеренията си. Оттам нататък е нормално да започнем разговори", заяви по NOVA Антоанета Цонева от ДБ.

„По отношение на политики с тях се намираме на една и съща страница. Онова, което Петков предприе по отношение на ББР, е изцяло в синхрон с политиката на „Демократична България”, добави още Цонева.

Подкрепи Economic.bg