НСИ предложи удължаване на електронното преброяване

Крайното решение определя Централната комисия по преброяване и Министерски съвет

НСИ предложи удължаване на електронното преброяване

Снимка: Красимир Свраков

11088 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова
Преброяване 2021

Националният статистически институт (НСИ) е предложил на правителството да бъде удължен срокът за онлайн преброяването на населението, съобщиха от пресцентъра на институцията за Economic.bg. Към момента крайната дата е 17 септември, но заради техническите проблеми много хора не успяха или се отказаха да се преброяват по интернет. А това означава посещение от преброител в дома.

НСИ обсъжда със специалисти и експерти възможностите за удължаване срока на преброяването, но крайното решение зависи от Централната комисия по преброяване и Министерски съвет. Ние сме направили нашето предложение и очакваме техните действия“, посочиха от института.

Сергей Цветарски, председател на НСИ, даде сигнал, че вероятно ще има удължаване на срока, като каза в интервю за БТА, че е редно да се даде малко повече време за електронното преброяване. Според него трябва да се компенсират първите дни, в които системата даваше грешка и много хора се отказаха от регистрация.

Националното преброяване стартира на 7 септември и още в първите часове беше обект на хакерска атака, която срина сайта. Зам.-председателят на Националния статистически институт Диана Янчева обяви няколко часа след атаката, че киберпрестъпниците са установени и са блокирани адресите, от които се атакуват сървърите на ведомството. Кибератаките обаче продължиха и в следващите дни, като от НСИ обаче уверяват хората, че няма изтичане на поверителна информация, както случая с НАП.

Данните за вчера показват, че електронно са се преброили около 560 хил. души, които живеят в близо 200 000 домакинства. Πpoгнoзите на НСИ са, чe минимyм 70% oт нaceлeниeтo щe пpeдпoчeтe онлайн преброяването. Πpипoмнямe, чe според сегашния план oт 18 ceптeмвpи дo 3 oĸтoмвpи вcяĸo жилищe щe бъдe пoceтeнo oт пpeбpoитeли, ĸoитo щe cъбepaт ĸoдoвeтe, гeнepиpaни пpи eлeĸтpoннoтo пpeбpoявaнe. Te cъщo тaĸa щe пoмoгнaт нa тeзи, ĸoитo нe ca ycпeли дa извъpшaт пpoцeca oнлaйн. Aнгaжиpaни в ĸaмпaниятa ca 27 000 дyши.

Подкрепи Economic.bg