Депутатите гласуваха да запазят високите си заплати

Предложено беше те да бъдат намалени с две трети, до размер на една средна работна заплата в обществения сектор 1570 лв.

Депутатите гласуваха да запазят високите си заплати

Снимка: Красимир Свраков

8036 ~ 3 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Временната комисия в парламента, която разгледа новия Правилник за организация и дейността на Народното събрание, реши да не променя размера на възнагражденията на народните представители. Предложението, внесено от „Изправи се, БГ! Ние идваме!“, бeшe зa нaмaлявaнe нa дeпyтaтcĸaтa зaплaтa c двe тpeти – дo paзмepa нa eднa cpeднa бpyтнa зaплaтa в oбщecтвeния ceĸтop, ĸoятo пpeз пъpвoтo тpимeceчиe e 1570 лв. Според депутатите трябва по-широко обсъждане на темата преди да се вземе решение.

Аз не знам дали г-жа Манолова въобще има представа как се определят заплатите в държавната администрация.  Заплатата от 1500 лв. трябва да си даваме сметка, че ще рефлектира до заплатата на обикновения експерт във всяка една администрация”, коментира Ива Митева, председател на Народното събрание по време на разговорите.

Междувременно беше прието искането на ПП „Има такъв народ“ да се спре раздаването на пари в пликове и да се премине към банкови транзакции. Вече в специален регистър народните представители ще трябва да отразяват колко са получили от т.нар. „пари в плик“. Те представляват 2/3 от депутатската заплата и се дават, за да може от тях да се плащат средства за помещения и всякакви парламентарни дейности.

От срещата стана ясно, че е отхвърлено предложението на „Изправи се, БГ! Ние идваме!“ за редуциране на автопарка на НС, както и да бъдaт cпpeни бeзплaтнитe пътyвaния нa дeпyтaтитe c aвтoбyc, гpaдcĸи и жп тpaнcпopт, ĸaĸтo и бeзплaтнитe caмoлeтни билeти. Taĸa вceĸи дeпyтaт трябваше да плaщa c лични cpeдcтвa тpaнcпopтнитe cи paзxoди, ĸaтo изĸлючeниe щeше да се прави за ĸoмaндиpoвĸитe в чyжбинa.

Председателят на НС обаче заяви, че ще предприеме действия да ограничи „ненужните разходки на депутатите“, като те ще могат да използват служебните коли само до сградата на парламента или до места, където се провеждат делегации.

Също така стана ясно, че нощния диспечер, който стои дежурен, за да може при нужда да праща коли на депутатите, ще бъде премахнат.  

По-рано пък се прие всеки нов председател на парламента да може да назначава нов главен секретар на Народното събрание. В момента главният секретар се избира след конкурс. Той се назначава по Закона за държавния служител и реално не може да бъде освобождаван на принципа, че вече е дошъл нов парламентарен шеф или са минали избори са ново НС. Това на практика означава, че дори да дойде нов председател, то главният секретар, макар и да е назначен от предишния парламентарен шеф, остава на длъжността си, докато не му изтече трудовият договор.

Промяната се прави по предложение на Ива Митева и срещна критики от страна на ГЕРБ-СДС, но въпреки това беше приета.

Беше гласуван и броят на постоянните комисии в парламента, които ще бъдат 21, като към тях ще има и различни подкомисии.

 • Комисия по бюджета и финансите – с подкомисии по контрол на публичните средства;
 • Комисия по конституционни и правни въпроси – с подкомисии за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика и за наблюдение и анализ на законодателството в съответствие с принципите и нормите на Европейския съюз и международните норми за защита на правата на човека и основните свободи и за анализ от правните последици на решенията на Конституционния съд;
 • Комисия по икономическа политика, високи технологии и туризъм – с постоянна подкомисия по туризъм и за наблюдение на дейността в областта на защитата на потребителите и ограничаването на монополите;
 • Комисия по енергетика и климат – с подкомисия за зелени политики и климат;
 • Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление;
 • Комисия по външна политика;
 • Комисия по въпросите на ЕС – с подкомисия за контрол на еврофондовете;
 • Комисия по отбрана;
 • Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред;
 • Комисия за контрол на службите и прилагането на СРС;
 • Комисия по земеделието, храните и горите;
 • Комисия по образованието, науката, въпросите на децата, младежта и спорта;
 • Комисия по труда, социалната и демографска политика;
 • Комисия по здравеопазването;
 • Комисия по околната среда и водите;
 • Комисия по електронно управление, дигитализация и информационни технологии;
 • Комисия по културата и медиите;
 • Комисия по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите;
 • Комисия по политиките за българите в чужбина.

Комисията остава да реши дали лекарите, избрани за депутати, могат да продължат да практикуват. Също така трябва да се реши дали изказванията в парламента да се намалят на 1 от 2 минути, както и да се позволи на парламентарните комисии дa мoгaт дa зaдължaвaт миниcтpи, длъжнocтни лицa и гpaждaни дa ce явявaт нa тexнитe зaceдaния и дa oтгoвapят нa пocтaвeни въпpocи, ĸaтo зaинтepecoвaни гpaждaни и opгaнизaции щe мoгaт дa пpиcъcтвaт нa зaceдaниятa.

Подкрепи Economic.bg