ИБГНИ предложи намаление на депутатските заплати с две трети

Формацията на Манолова, Хаджигенов и Дончева също така иска да вземе колите на народните представители

ИБГНИ предложи намаление на депутатските заплати с две трети

Снимка: Красимир Свраков

6718 ~ 3 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Намаление с две трети на заплатите на депутатите, отнемане на транспортните им привилегии и разрешаване на лекарите да практикуват, въпреки че сa избрани за депутати. Това са част от популистките предложения за промени в Правилника за организация и дейността на Народното събрание, внесени от „Изправи се, БГ! Ние идваме!“. Предложения има от почти всички парти в парламента, като "Има такъв народ" предлагат народните представители повече да не получават пари в плик, каквато явно е била практиката досега.

От ИБГНИ предлагат основната заплата на депутатите да бъде само една средна брутна работна заплата в обществения сектор, която в момента е 1576 лева и е по-висока, отколкото в частния сектор. Досега базата беше три работни заплати, или 4728 лв. В момента към тази сума се добавят и бонуси от различни комисии и членства, като сумата нараства с още няколко хиляди, в зависимост от активността на народните представители.

Миналата седмица депутатите обсъдиха варианта да се откажат и от допълнителните 2/3 над заплатата, които получават като сътрудници и от консултации и експертизи, като текстът също е внесен за разглеждане от комисията, която разглежда промените в Правилника.

От „Има такъв народ“ внесоха свое предложени – парите, които получават да не се дават в плик, както досега, а изцяло средствата да се превеждат по банков път. Предложението касае правилника за „Финансови правила по бюджета на Народното събрание“ и методите за разплащане на средства.  

Сумите се превеждат на народните представители по банков път въз основа на решение на парламентарните групи. В решението се определят разпределението на средствата, тяхното отчитане и контрол“.

В момента тези суми се получават от парламентарните групи, които плащат общи разходи от тях, а част от тях се разпределят между народните представители. Сега групите ще трябва да приема специално решение, с което да определят реда за разпределяне, отчитане и контрол на средствата.

Доскоро тези пари бяха безотчетни, но в миналия мандат в правилника бе разписано, че депутатите трябва да обявяват на всеки 3 месеца на страницата на Народното събрание информация за изразходваните средства, като посочват поименно и получателите на сумите. Тези допълнителни разходи вече се облагат по Закона за корпоративното подоходно облагане.

Ходи пеш 

От „Изправи се, БГ! Ние идваме!“ предлагат още и да бъдат спрени безплатните пътувания на депутатите с автобус, градски или жп транспорт, както и безплатните самолетни билети. Така всеки депутат вече ще плаща с лични средства транспортните си разходи, като изключение ще са командировките в чужбина.

От партията предлагат и за всяка група и комисия да има само по една парламентарна кола, което би довело до значително редуциране на автопарка на НС. Също така настояват и за премахване на практиката за изплащане на фактури за бензин при пътуване с личен автомобил.

Манолова предлага също и при пътуване в избирателните райони депутатите вече да не получават дневни и квартирни средства.

Лекар vs. Политик

Народните представители да може да продължат да упражняват професията си като лекар и медицински специалист в лечебни заведения, регистрирани по Закона за лечебните заведения с изключение на участие в еднолични и колективни органи на управление и надзор“, предлагат още от „Изправи се, БГ! Ние идваме!“.

От партията заявяват, че предложените изменения в Правилника за организация и дейността на Народното събрание целят да подобрят работата на НС като същевременно съхранят дългогодишни, утвърдени парламентарни практики в полза на плурализма и демокрацията, както и да се ограничи усещането за разделение между народните представители и обществеността.

„Основните предложения за изменения в правилника за работата на парламента касаят виждането ни, че в условия на продължаващи здравни и икономически предизвикателства народните представители следва също да ограничат своите разходи и да сведат възнагражденията си до средните за обикновените граждани“, се казва в позицията на партията.

Задължително явяване пред комисия 

Същевременно, за да се подобри процеса на работа от ПП „Демократична България“ внесоха предложение парламентарните комисии да могат да задължават министри, длъжностни лица и граждани да се явяват на техните заседания и да отговарят на поставени въпроси, като заинтересовани граждани и организации ще могат да присъстват на заседанията.

„Наличието на съдебни и други висящи производства пред орган на власт не възпрепятстват предоставянето на документи или изслушването на поканените от комисията лица. Поканените лица са длъжни да отговарят на поставените им въпроси, като им се напомни, че носят наказателна отговорност“, се посочва в предложението.

В него се пояснява, че в 7-дневен срок след провеждане на изслушването съответната комисия представя на председателя на НС доклад от него.

Подкрепи Economic.bg