Депутатите приеха бюджета на НЗОК за 2015 г.

Предвидените приходи са малко над 3 млрд. лева

Депутатите приеха бюджета на НЗОК за 2015 г.

Снимка: Стоян Йотов

Депутатите приеха на първо четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2015 година. След малко над три часа дебати по бюджета "за" гласуваха общо 121 депутати, а 66 бяха "против".

Предвидените приходи и трансфери са в общ размер на 3 075 534 000 лева. Предлаганият размер на здравноосигурителната вноска е 8%, като съотношението на заплащане й от страна на работодателя (осигурителя) и здравноосигуреното лице за 2015 г. е 60:40. 2 695 080 000 лв. са предвидени за здравноосигурителни плащания.

"Бих гласувал за този бюджет, ако министър Москов имаше доблестта да каже - това са ни възможностите, това успяхме да направим. Няма как да го подкрепя, когато той заяви, че ще прави реформи, а влиза със стар бюджет", заяви веднага след гласуването, в правото си на процедура по отрицателен вот, Таско Ерменков от БСП. Той бе категоричен, че няма как да подкрепя бюджет, който държи НЗОК като банкомат, в който всеки влиза с фактура. "Този бюджет е бюджет, който отново ще актуализираме скоро", прогнозира Ерменков.

Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2015 година е бюджет на статуквото, а параметрите му означават отказ от реформи, каза по време на дебатите депутатът от БСП д-р Емил Райнов. Бюджетът на НЗОК е рестриктивен, каза Райнов и подчерта, че бюджетът на НЗОК за следващата година е по-нисък от този на касова основа през 2014 година. 

Райнов обърна внимание на факта, че се отделят твърде малък процент от средствата за доболнична помощ и профилактика. Липсват мерки за преодоляване на задлъжнялостта на болниците, която е в размер над 400 млн. лева. Този проблем виси като гилотина със страшна сила над българското здравеопазване, каза Райнов.

Най-големият проблем на бюджета на Здравната каса за 2015 година е, че липсват медицинските цели. Не виждаме целите, касаещи средната продължителност на живота и ограничаването на детската смъртност, обяви бившият социален министър Хасан Адемов от ДПС. Адемов критикува много сериозно промяната, свързана със сключването на договори на болниците, получили лиценз за работа през 2015 година с НЗОК. С административни мерки искаме да ограничим стопанската инициатива, предупреди Адемов.

Този текст ще лиши редица болници от възможностите да работят с НЗОК и да откриват нови отделения, каза Манолова и даде пример с държавата болница във Видин, която въпреки че е купила техника за инвазивна кардиология, няма да може да отвори отделението, каза и Мая Манолова от БСП. Тя подчерта, че въпреки непрекъснатите заявки за реформи до този момент Петър Москов не е представил стратегия за реформа, а единствена такава касае отказа да се изпращат линейки в ромските квартали. Надявахме се в бюджета да видим реформите, облечени в числа и политики, но те отсъстват, категорична бе Мая Манолова.

Красимир Петров от ГЕРБ разкритикува изказванията на опозицията и коментира, че това е все едно Хитлер след Втората световна война да обсъжда защо Великобритания не може да се справи с разрушенията. "Такъв хаос в здравеопазването, какъвто бе през последната година и половина, не съм виждал", каза той.

Коментари: 0