Десетте най-посещавани дворци в Европа

Те привличат милиони туристи с великолепната си архитектура

Десетте най-посещавани дворци в Европа

Снимка: Wikipedia

Замъците от различни епохи са неразделна част от историята на Европа. Те привличат ежегодно милиони туристи от цял свят с великолепната си архитектура. 

„Дойче веле” представя десет от най-посещаваните замъци в Европа:

Вижте кои са те:

10. Дворецът Пена, ПортугалияТой е най-старият дворец, вдъхновен от европейския романтизъм. Историците недоволстват от кичозното, според тях, смесване на различни архитектурни стилове. Туристите обаче истински харесват двореца Пена, който се извисява над португалския град Синтра. През 14 век дворецът става лятна резиденция на португалските владетели.

9. Дворецът на доджите, Венеция, ИталияВ миналото този дворец е бил резиденция на дожите - това са владетелите на някогашната Венецианска република. Готическият дворец във Венеция е многократно опожаряван. Днес той е превърнат в музей.

8. Замъкът Нойшванщайн, ГерманияБаварският крал Лудвиг Втори имал една мечта: да притежава истински средновековен рицарски замък. Владетелят започва строежа през 1868 година, но така и не доживява завършването на сградата през 1886 година. Неговият "приказен замък" днес привлича милиони посетители от цял свят. За образец е послужила крепостта Вартбург в Тюрингия.

7. Замъкът Хлубока, ЧехияНаричан е „чешкият Уиндзор”, той е бивша резиденция на бохемските князе от рода Шварценберг. Смятан е за един от най-красивите замъци в Чешката република. Една от забележителностите му е колекцията от фламандски гоблени от 17 век.

6. Дворецът Ескориал, Мадрид, ИспанияИспанците го наричат "осмото чудо на света". Архитектурният комплекс, разположен недалеч от Мадрид, е най-голямата в света постройка от времето на Ренесанса. В криптата на Ескориал са положени саркофазите на почти всички испански владетели.

5. Дворецът Шьонбрун, Виена, АвстрияПреди близо 300 години императрица Мария Тереза превръща Шьонбрун в център на дворцовия живот в Европа. Днес забележителната постройка от златните години на Хабсбургската империя е посещавана от 3 милиона души годишно.

4. Замъкът Уиндзор, ВеликобританияУиндзор е най-старият населяван и до днес замък. Първата копка е направена през 1078 г. Първоначално той е използван като гарнизонен участък и затвор. Днес дворецът е една от официалните резиденции на британската кралица. Когато тя отсяда там, от кулата се развява кралският флаг.

3. Топкапъ сарай, Истанбул, ТурцияОт средата на 15 век дворецът Топкапъ е властова централа на Османската империя. Дворцовият комплекс е разделен на четири големи двора, в които навремето са живеели и работели до 5 хиляди души - колкото в един малък град.

2. Петерхоф, Санкт Петербург, РусияНаричат го „руският Версай”. Петродворецът, както е предишното му име, е величествено творение на архитектурата. Завършен е през 1723 г., а Петър Велики го превръща в своя лятна резиденция. Дворецът край Санкт Петербург е известен и с фонтаните си.

1. Версайският дворец, Париж, ФранцияСъс своите 1800 помещения, Версайският дворец е сред най-големите дворцови комплекси в Европа. През 1677 г. френският крал Луи XIV превръща Версай в своя резиденция, а много други европейски владетели виждат в него образец за собствените си палати.


Коментари: 0