Девета оставка на висш представител на британското правителство

Тереза Мей заплаши, че може „изобщо да няма Brexit”

Девета оставка на висш представител на британското правителство

Оставката е поредният удар за британския премиер Тереза Мей

Снимка: БТА

4151 ~ 2 мин. четене
Британският премиер Тереза Мей претърпя нов удар с девета поред оставка в консервативното й правителство заради несъгласие с предложенията й във връзка с излизането от Европейския съюз, пише DPA.

През уикенда Мей предупреди партията, че е възможно „изобщо да няма Brexit”, ако съпартийците й застрашат плановете й за напускане на ЕС.

Най-новата оставка е на парламентариста консерватор от Корнуол (Югозападна Англия) Скот Ман, който се оттегли от поста на парламентарен личен секретар в министерството на финансите. Така той се присъедини към евроскептично настроените опоненти, които се противопоставят на плана на Мей за т.нар. „мек Brexit” – с оставане на Великобритания в митническия съюз и в единния пазар на ЕС.

В мотивите за оставката си Ман изразява опасения, че някои от предложенията на Мей го поставят в директен конфликт с вижданията, изразени от голяма част от хората в избирателния му район. "Не съм готов да правя компромис с желанията им заради смекчен Brexit", допълва той.

Преди него вчера оставка подаде друг парламентарен личен секретар - Робърт Кортс. Той заяви, че се оттегля, за да може да изрази неодобрението си към предложенията на Мей на планираното по-късно днес парламентарно гласуване.

Вълната от оставки започна с тази на вече бившия министър за Brexit Дейвид Дейвис миналата седмица, малко след когото обяви оттеглянето си и външният министър Борис Джонсън.

В публикация във в. Daily Mail днес Джонсън подкрепи идеята за една „глобална Великобритания” и заяви, че иска британците да бъдат "радетели и катализатори за отворени пазари и непрестанно да се борят за свободни търговски сделки".

В писмото, в което обяви оставката си, Джонсън отбеляза, че мечтата за Brexit умира, задушена от ненужни съмнения и неувереност и че с плана на Мей Великобритания "върви към статут на колония".

Подкрепи Economic.bg