ДФ \"Земеделие\" финансира рибния сектор с близо 6 млн. лв.

Средствата ще бъдат изплатени по мярка 2.1 \"Производствени инвестиции в аквакултурата\"

ДФ \
Държавен фонд „Земеделие" (ДФЗ) финансира инвестиции за близо 6 млн. лева по мярка 2.1 "Производствени инвестиции в аквакултурата" от Оперативна програма за развитие на сектор "Рибарство" 2007-2013 г., съобщиха от пресцентъра на ДФЗ. 

Субсидия в размер на близо 1,8 млн. лв. е изплатена на пет фирми. Средствата са предназначени за изграждане на стопанство за производство на шаранови и есетрови видове, възстановяване на съществуваща рибовъдна ферма за топлолюбиви видове риби в землището на с. Острица, както и за изграждане на комбинирано рибно стопанство за отглеждане на европейски сом и шаран.

Разплащателната агенция изплати авансово 997 971 лв. за изграждане на рибовъдно стопанство за отглеждане на риба в плаващи мрежени клетки в язовир "Княжево". Проектът ще се реализира на три етапа. Общият размер на инвестицията е 4,01 млн. лв., а одобрената субсидия е на стойност 2,4 млн. лв. Крайният срок за изпълнението на проекта е 31 август 2015 г. 

Направено е и окончателно плащане на стойност 827 785 лв. за реконструкция на недействащо рибовъдно стопанство в гр. Левски. Проектът се осъществява на три етапа. Общият размер на инвестицията е 2,6 млн. лв., а изплатената субсидия е на стойност 1,6 млн. лв. 

Мярката е инвестиционна и се финансирана от Европейския фонд за "Рибарство" (ЕФР). Одобрената субсидия представлява до 60% от целия размер на одобрената инвестиция, от които 75% са европейски средства и 25% национално доплащане от държавния бюджет. 
Коментари: 0