Диференцирането на ДДС: как се случва в Европа

В ЕС по-ниска ставка на облагане с ДДС се среща най-често при лекарствата и храните

Диференцирането на ДДС: как се случва в Европа

Снимка: Unsplash

3959 ~ 7 мин. четене

Намалението на ставката на ДДС за ресторантите и книгите изостри стар дебат, и то в условията на криза. Множество браншове също поискаха диференцирано ДДС, било то само временно - като антикризисна мярка. Проблемът при всяко диференциране на косвения данък е, че се стига до вълна от искания от други сектори и че отваря възможности за потенциално вдигане на други данъци. 

Според някои икономисти и асоциации пък това може да доведе и до възможности за злоупотреба и да превърне „почтения бизнес в заложник на сивата икономика, като се наруши принципа на равнопоставеност, влоши се бизнес климата в страната и се излъчи негативен сигнал към чуждестранните инвеститори и партньори“. Ето защо е от голямо значение да се диференцира ДДС там, където това наистина би помогнало на икономиката.

Справка на Economic.bg показва, че всъщност в много страни от Европейския съюз има диференцирани ставки на ДДС и преди кризата. Най-често с по-ниска ставка се облагат лекарства, медицински изделия, храни, хотелиерските услуги и стоките и услугите в ресторантите и заведенията за хранене, както и за книгите. Според последния доклад на Европейската комисия за нивата на ДДС в страните членки става ясно, че България и Дания са двете страни с най-малко изключения от общата си ставка.

Ресторанти, кетъринг и книги

Мярката, внесена от депутатите от управляващата партия на ГЕРБ, е налице отдавна на Запад. Дванадесет страни от ЕС прилагат диференцирани ставки за ресторантите и кетъринга, като повечето изключват от това алкохолните и безалкохолните напитки. В Чехия предложенията от менютата в ресторантите и кетъринг услугите се облагат с 15%, в Ирландия - с 13.5%, в Белгия - с 12%, в Испания, Италия, Австрия и Франция - с 10%, в Холандия - с 9%, в Кипър и Унгария - с 5%, в Люксембург - с 3%.

В Ирландия кетърингът за пациенти в болница и за ученици в учебните заведения е без ДДС, а във Франция кетъринга в училищните столове е с 5.5% косвен данък.

Често храните и безалкохолните напитки се облагат с по-ниска ставка и в кафенета и барове. Това се случва в Ирландия, Чехия, Испания, Франция, Италия, Люксембург и Холандия. В Кипър само предлаганите храни в тези заведения могат да се облагат с по-ниска ставка, а в Унгария - само безалкохолните напитки, приготвяни на място. Испания е единствената страна от ЕС, която е въвела диференциран ДДС и за алкохолните напитки в ресторанти, барове и нощни клубове, които се облагат само с 10%.

Във всички страни с диференциран ДДС за ресторантьорите, услугата „take away” също се облага с по-ниска ставка, като освен това такава има и в Германия (7%).

В много страни книгите се облагат с по-ниско ДДС, но в повечето от тях е факт и по-нисък косвен данък и за вестниците и списанията. При внесения от ГЕРБ законопроект в Народното събрание периодичният печат остава извън сметките. Депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов направи опит да внесе такова предложение между двете четения, но бързо го изтегли без мотиви. 

Преференциалните условия обикновено са както за физически, така и за електронни книги в повечето страни, а в някои от тях влизат и аудио книгите. В Белгия ставката, с която се облагат книгите, ежедневниците и седмичниците е 6%. В Чехия детските книги, вестниците и списанията, чиято реклама в съдържанието е по-малко от 50%, са с 10% ДДС.

Именно по отношение на вестниците е и единствената диференцирана ставка в Дания. Тя е нулева за продажбите на вестници, които обикновено се публикуват със скорост повече от един брой месечно. В Германия аудио, електронните и физическите книги, вестниците и списанията, чието съдържание не е вредно за непълнолетни, се облагат със 7% ДДС. В Естония диференциран ДДС има за книги, използвани като учебни материали, и за вестници и списания, които не съдържат много реклами или еротични материали. В Ирландия печатните детски книги и атласи са освободени от ДДС, а всички останали електронни и физически книги, вестници и списания са облагани с 9%.

В Испания ставката за книги, вестници и списания, които не съдържат само или главно реклама (под 75% от приходите им да са получени от реклама), албуми, музикални партитури, карти и подложки за рисуване, с изключение на електронни стоки и устройства, е 4%. Във Франция книгите се облагат с 5.5% ДДС, а вестниците и списанията с пряка връзка с текущите дела и общ интерес - с 2.1%.

С 5% се облагат книгите, учебниците, вестниците и списанията в Хърватия, а с 4% - тези в Италия. В Кипър ставката за книгите, вестниците и списанията също е 5%, а в Австрия - 10%, но там тя се отнася само за физическите им копия. В Латвия с диференцирана ставка от 12% се облагат книгите и вестниците и списанията, издадени не по-малко от веднъж на три месеца, чийто еднократен тираж надхвърля 100 екземпляра (за хартиените версии). Всички книги, вестници и списания в Люксембург се облагат с 3%, в Унгария - с 5%, в Холандия - с 9%, Малта с 5%. За някои книги и вестници има диференцирано ДДС още в Гърция (6%) и Литва (9%).

Детски стоки и храни

Искане за намаление на ДДС за детските стоки, включително дрехи, храни и др., внесоха депутатите от ДПС. Предложението им не бе подкрепено на първо четене в парламента, но примери за подобен по-нисък косвен данък има в Чехия, където подбрана храна за бебета и малки деца се облага с 10%, а в Ирландия дрехите и обувките за деца до 10 години, както и памперси за бебетата не се облагат с ДДС. В Люксембург детските дрехи и обувки за деца до 13 години се облагат с 3% ДДС, а в Латвия с 12% се облагат специализирани хранителни продукти, предназначени за кърмачета. Детските столчета за кола се облагат диференцирано в Чехия (с 15%), Ирландия (с 13.5%), Хърватия (с 13%) и Кипър (5%).

Лекарства и медицински изделия и храни

Предложение за 9% ДДС върху лекарствата и храните внесе в парламента опозицията в лицето на БСП. Всъщност диференциран ДДС върху тях е именно едно от най-честите в страните от ЕС, показва справката, а такъв няма само в България и Дания (бел.р. - в Естония и Литва няма по-ниска ставка за храните, но има за лекарствените продукти). По-ниските ставки за тях варират от 0% в Ирландия до 15% в Чехия.

Внесеният проект за намаляване на ДДС за лекарствата според разчета на финансовото министерство би ощетил приходите на държавния бюджет най-много. Диференцирана ставка обаче е често срещана в ЕС, като някои страни решават с нея да бъдат обложени всички изписани лекарства от доктор, както е в Малта, Хърватия, Италия и Люксембург, докато в повечето страни има списък кои са основните продукти, освободени от ДДС или облагани с по-ниско такова. Обикновено това са ваксини, антибиотици, лекарства, поемащи се от здравноосигурителната каса, медицински кислород и др. Страни като Белгия и Испания са въвели по-нисък ДДС и за лекарства за животните. Повечето страни от ЕС въвеждат и по-ниска ставка на косвено облагане върху медицинското оборудване за хора с увреждания.

В някои от страните членки на Блока с по-нисък ДДС се облага както храната за хората, така и тази за домашните любимци. Това се случва в Белгия, където повечето храни са с диференцирана ставка от 6%, а с 12% се облагат луксозните храни като хайвер, омар и др., както и храната за домашните любимци.

Страните са създали своя представа за основни и неосновни храни. В Чехия диференцираните ставки за храна са две - 10 и 15%, като с първата се облагат безглутенови продукти, а с втората - всички останали храни и напитки с изключение на алкохолните.

В Ирландия изключение от нулевата ставка на ДДС върху храните правят напитки - алкохолни и безалкохолни, вредни продукти като сладки, торти, пуканки и живи животни, предназначени за приготвяне на хранителни продукти. Те все пак също се облагат с по-ниска ставка - 4.8%. В Испания ставките също са две - с 4% ДДС се облагат най-съществени храни, като за такива са посочени - хляб, брашно, мляко, сирене, яйца, плодове, зеленчуци и зърнени храни. Всички останали храни се облагат с 10% ДДС.

Във Франция с диференцирана ставка от 5.5% се облагат вода, безалкохолни напитки и храни с изключение на сладкарски изделия и шоколад, а с 10% се облагат и храните за изхранването на добитъка. В Хърватия с 5% ДДС се облагат всички видове хляб и всички видове мляко, а в Латвия с 5% - плодовете и зеленчуците. В Люксембург пък с по-ниска ставка от 14% се облагат дори нискоалкохолните вина, а в Австрия- с 13% - родното фермерско вино.

Фитнес залите

Фитнес залите също поискаха по-ниска ставка за облагане с ДДС за справяне с кризата след коронавируса и от политическа партия „Воля“ внесоха законопроект за това в Народното събрание. Всъщност шепа страни в ЕС отдавна са въвели облагане с по-ниска ставка и за използването на спортните съоръжения в предназначените за това обекти отдавна. В Чехия използването на спортни съоръжения на открито и закрито, както и за всички услуги, предоставяни от фитнес центрове, сауни, турски и парни бани се облагат с 15% ДДС. В Ирландия и Холандия услугите в спортните обекти се облагат с 9% ДДС, в Малта - със 7%, в Кипър - с 5%, а в Люксембург - с 3%.

Други

С по-ниска ставка на ДДС в различните страни членки на Блока допълнително се подкрепят и някои определени социални групи. В Белгия например покупката на лек автомобил от хора с увреждания се облага с 6% ДДС, а в Италия - с 4%. В Испания ремонтните услуги на автомобил, собственост на човек с увреждания, се облага с 4% ДДС.

Фризьорските услуги също на много места се радват на по-нисък ДДС. В Ирландия те се облагат с 13.5%, в Холандия - с 9%, в Люксембург - с 8%, а в Кипър - с 5%.

Подкрепи Economic.bg