Дигиталното образование се превръща в пазар за десетки милиарди

Очакванията са за темп на растеж от над 30% годишно до 2025 г.

Дигиталното образование се превръща в пазар за десетки милиарди

Снимка: Unsplash

2267 ~ 2 мин. четене
Очаква се размерът на глобалния пазар на дигитално образование да нарасне от 8.4 млрд. долара през 2020 г. до 33.2 млрд. долара до 2025 г., при комбиниран годишен темп на растеж от 31.4%. Това сочи актуалният доклад „Digital Education Market by End User“, качен на сайта ResearchAndMarkets. 

За очаквания значителен ръст помага по-дълбокото навлизане на интернет по света и постепенното намаляване на цените. Тенденциите подсказват, че цифровото образование ще се търси все повече, а пандемията от COVID-19 ги подчерта още по-дебело. 

Онлайн обучението дава възможност на много хора по света да се включат в даден курс, правейки ефекта от това значително по-мащабен. Виртуалните класни стаи са голяма възможност за компаниите, предлагащи образователни услуги, да увеличат присъствието си и да намерят още повече клиенти. Ако на място например могат да присъстват определен брой хора, то цифровият формат е необятен. 

Нещо повече, заради демократизиращия характер на технологиите, които топят разстоянията, сега световно търсени лектори могат да споделят опита си с хора от всички континенти по едно и също време. Достъпът до тях става много по-лесен чрез онлайн услугите. Гъвкавостта на времето и мястото и сравнително ниската цена са двете основни точки на привличане за отделните обучаващи се, се казва в доклада. 

Що се отнася до университетите, те също могат да подобрят ефективността на своите курсове чрез онлайн образование на своите студенти. Въпреки че голям брой образователни институции все още разчитат на традиционните форми на преподаване, много от тях започват да се адаптират към промяната.

Интересно е, че Азиатско-тихоокеанският регион, в който попадат Китай, Япония и Индия например, се очаква да расте с най-висок годишен темп през прогнозния период. Причината е, че правителствата на държавите там предприемат целенасочени стъпки за подобряване на цифровата инфраструктура, а и покупателната способност на студентите в този регион бързо нараства. 

За цифровизацията на образованието без съмнение е нужна добра интернет свързаност. Колкото по-добра и стабилна е онлайн връзката, толкова повече ще растат и е-услуги не само в сферата на образованието, но и в областта на телемедицината, производството, транспорта. 

Подкрепи Economic.bg