Дилма Русеф встъпва във втория си мандат

Сред основните задачи на президента на Бразилия е да върне страната по пътя на растежа

Дилма Русеф встъпва във втория си мандат

Президентът на Бразилия Дилма Русеф встъпва в длъжност днес за втори мандат и ще трябва да положи усилия да съживи спадащата икономика и да възвърне нарушеното доверие заради големия корупционен скандал в държавната петролна компания "Петробрас".

67-годишната бивша партизанка, измъчвана по време на диктатурата, ще положи клетва към 15 ч местно време в парламента след шествие с президентския Ролс-Ройс на Площада на министерствата в столицата Бразилия. 13 държавни и правителствени глави от региона, както и от Швеция и Мароко, ще присъстват на церемонията, както и 14 вицепрезиденти и вицепремиери, включително американският Джо Байдън, китайският Ли Юанчао и кубинският Хосе Рамон Мачадо Вентура.

Речта на Русеф в президентския дворец е планирана за по-късно днес. Дилма, която през 2010 г. стана първата жена, застанала начело на страната с над 200 милиона жители и седма икономика в света, втора по производство на храни в света след САЩ и притежаваща гигантски петролни находища, беше преизбрана с малка преднина в края на октомври. Тогава тя се съревновава със социалдемократа Аесио Невеш, подкрепян от десницата.

Победата й се държеше на социалните програми, създадени от Партията на труда, която управлява от 12 години и извади 40 милиона бразилци от мизерията. Един от приоритетите на Русеф през първия й мандат беше свързан именно със социалната политика, но тя не се справи със задачата да съживи икономиката.

В днешната си реч Русеф ще постави акцента върху необходимостта за организиране на сметките и съживяване на растежа, но без да се наврежда на завоеванията в социалната сфера, прогнозира вестник "О Глобо".

Съживяване на икономиката и други предизвикателства

След като Бразилия завърши 2014 г. с почти нулев растеж, 2015 ще бъде петата на забавен растеж с прогнозирани 0,5%. Но освен че трябва да съживи икономиката, Русеф ще трябва да отговори и на други предизвикателства, включително да разреши проблемите в държавния петролен гигант Петробрас, затънал в корупционен скандал, който опетни политици от Партията на труда и партньорски политически сили. За момента обаче никой от тях не е подведен под съдебна отговорност.

Освен това Русеф ще трябва да възстанови доверието в страната сред чуждестранните инвеститори. "Тя започва със сериозни затруднения, най-вече в икономическата област. Ще трябва да се справя с корупционния скандал в "Петробрас" и това е част от друг проблем, а именно възстановяването на доверието в Бразилия както сред бразилските, така и сред чуждестранните предприемачи, и предотвратяване на намаляването на кредитния рейтинг на "Петробрас" от рейтинговите агенции", казва политологът от университета в Бразилия Дейвид Флейшер

"Друго затруднение ще бъзе връзката й с парламента, защото опозицията се увеличи и управляващата коалиция е много фрагментирана и разделена", допълва експертът. Скандалът с "Петробрас" избухна малко преди преизбирането на Русеф. Полицейската операция показа, че корупционната мрежа е изпрала близо 4 милиарда долара за десет години. "Петробрас" е изправена пред жалби на международни инвеститори и рейтинговите агенции може да намалят рейтинга й, което ще нанесе сериозен удар на плановете на компанията за инвестиции.

Прокуратурата започна съдебно преследване за корупция, пране на пари и участие в престъпна дейност срещу 39 души, повечето от които предприемачи. "Ще оправим дома си и през 2015 г. растежът ще се върне", подчерта Русеф след преизбирането си. Вчера тя определи последните 14 министри от общо 39, които ще съставят правителството.

Новият икономически екип, ръководен от Жоаким Леви, който е уважаван от пазарите, вече обяви промени за увеличаване на спестяването на държавни средства като намаляване на помощите при безработица и спиране на държавните субсидии за избягване на повишаването на цените на електричеството.

"Очаквам приемственост с миналото, което харесвах. Надявам се, че това правителство ще бъде сходно или още по-добро", казва 41-годишната Джейн Гимараеш, пристигнала подобно на още 32 000 други активисти на Партията на труда от вътрешността на страната за церемонията по встъпването в длъжност, която ще се състои под зоркото око на 4000 агенти по сигурността.

Коментари: 0