Димитър Радев: Рано е да се говори за приемане на еврото

Brexit ще има ефект в дългосрочен план

Димитър Радев: Рано е да се говори за приемане на еврото
Банковият надзор в момента е в много по-добра кондиция и като модел на управление, и като организация и капацитет. Това заяви управителят на БНБ Димитър Радев в сутрешния блок на bTV.

По думите му в банковия сектор има изградена институционална рамка за решаване на проблеми, която до момента е липсвала. През последната година работата на БНБ е концентрирана върху решаването на проблемите в Банковия надзор. 

Нормално е след сътресението, което се случи с КТБ през 2014 г., да има недоверие в банковата система, но ние се опитваме да го възстановим. Това, което направихме с оценката на активите, имаше за цел да установи доколко нашите банки ще бъдат устойчиви при определени макроикономически развития, подчерта той. 

Резултатите бяха оценени от независими външни одитори. Те показаха, че нашата система е стабилна и затова има един външен индикатор - съотношението между базовия собствен капитал и рисково претеглените активи на банките. При нас този показател е 18,9% при международно признат регулаторен минимум 4,5%, обясни Радев.

Резултатите показаха, че има банки, които трябва да предприемат определени стъпки, но като цяло системата ни е стабилна. Следващата седмица започва преглед на това как регулаторите изпълняват своите функции и този преглед ще продължи до края на януари, допълни управителят на БНБ. 

На въпрос за стабилността на лева, той обясни, че валутата ни е функция на стабилността от Валутния борд. Резервите към днешна дата са 45 млрд. и 300 млн., или 180% покритие на лева, а това означава, че лева и Валутният борд са стабилни. Все още е рано да се говори за приемане на еврото. Публичното говорене по тази тема не е много продуктивно, коментира Радев. 

Той коментира още, че не трябва да има притеснения, че хората ще обеднеят с влизането в Еврозоната. България е страна с доходи над средните, трябва да направим много повече по отношение на продуктивността и доходите.

Brexit все още не се е случил, но ще има ефект в дългосрочен план. В момента пазарите се успокоиха и е много важно как ще протече процесът оттук нататък. Обикновено ефектите са отрицателни, когато има несигурност, но най-мрачните очаквания за краткосрочните ефекти бяха оправдани. 
Коментари: 0