Директорът на Samsung е арестуван с обвинение за корупция

Лий е заподозрян за търговия с влияние и даване на подкупи

Директорът на Samsung е арестуван с обвинение за корупция
6052 ~ 1 мин. четене
Главният изпълнителен директор на южнокорейската Samsung Group Джей Лий бе арестуван рано в петък заради предполагаемата му роля в корупционния скандал, вихрещ се в последните месеци по най-високите етажи на властта в Южна Корея. Това е пряк удар върху най-големия производител на смартфони и памети в света, пише Reuters.

48-годишнИят Лий, потомък на най-богатата фамилия в страната, е бил задържан в централния затвор на Сеул за 24 часа, докато специализираната прокуратурата прецени дали има нужда от удължаване на този срок.

Лий е заподозрян за търговия с влияние, а скандалът доведе до импийчмънт на президента Пак Кън Хе през декември, който ще бъде първият демократично избран лидер на страната, принуден да напусне поста. Това ще стане, след като Конституционния съд потвърди решението на парламента.

Прокурорите имат 10 дни да повдигне обвинения срещу Лий, но могат да поискат удължаване на този срок. След като обвинителният акт бъде внесен, съдът ще има три месеца да се произнесе.

Samsung и Лий отрекоха обвиненията по случая. "Ще направим всичко възможно, за да се гарантира, че истината ще бъде разкрита в предстоящите съдебни производства", каза Лий в кратко изявление след ареста му.

През миналия месец съдът отхвърли искането на прокурорите за арест на Джей Лий, но сега са предоставени допълнителни доказателства, които са били достатъчни за магистратите. Те са свързани с даване на подкупи.
Подкрепи Economic.bg