„Дискордиа“ планира над 200 млн. лв. инвестиции и удвояване на персонала

Компанията инвестира в привличането и развитието на млади хора, които носят голяма добавена стойност за компанията

„Дискордиа“ планира над 200 млн. лв. инвестиции и удвояване на персонала

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Белчо Цанев Автор: Белчо Цанев
Вече 42 години уча, работя и отразявам транспортния бранш на България и все си мислех, че отдавна няма какво да ме изненада, освен неприятни новини за фалиращи компании, затова бях свръх впечатлен от отчета на пътя, изминат от транспортно-логистичната компания „Дискордиа” пред последните години. А преди мен от постиженията на фирмата е бил впечатлен и екипът на компанията за бизнес услуги ICAP България, която във втория брой на изданието си „Водещи работодатели в България” я класира сред най-бързо развиващите се дружества у нас.

По думите на изпълнителния директор на „Дискордиа“ Христо Христов, през миналата година компанията е назначила 230 от всичките 477 новопостъпили служители в целия транспортен и логистичен сектор у нас. Това са 48% от всички нови назначения в бранша, което я нарежда в топ 20 в сектора по най-бърз ръст на персонала, категоричен е Христов.

В компанията в момента работят 1052 души, като за 20-те години на пазара увеличението е с около 3200%. В началото се започва с 32-ма служители, през 2013 г. те вече са 159, година по-късно – 235, за да се стигне до настоящия брой.

Но всъщност по-впечатляващ е качественото разпределение на служителите в „Дискордиа”. Тези, на възраст до 29 години, съставляват 75% от състава, между 30 и 40 години – 7%, от 40 до 50 години – 17%, а на възраст над 50 години – само 1%.

От ръководството на компанията обясняват още, че 71% от работещите са с висше образование, а голяма част от останалите го завършват в момента. Голяма част от кадрите се привличат чрез гъвкави стажантски програми, които позволяват на младите хора да учат и работят в дружеството, без едното да пречи ни най-малко на другото.

И още нещо силно впечатляващо е, че 93% от средния мениджърски състав е израснал в компанията.
„Самият аз съм един ярък пример за сбъдната американска мечта на българска почва”, коментира зам.-изпълнителният директор Калин Петров. Преди 20-ина години той се явява на интервю за работа в малката тогава „Дискордиа“ и току-що завършилото университет момче от Добрич започва да изкачва цялата кариерна стълбица в компанията, за да стигне до сегашната си позиция. „Така че, днес вече съм милионер в България, и то без да притежавам компания“, не без гордост заяви Калин Петров.

Привличането и задържането на висококвалифицираните кадри става с непрекъснато полагане на усилия и влагане на средства за повишаване на квалификацията им, добри заплати и бонуси, както и в осигуряване на добри условия за труд.

Христо Христов, Калин Петров и мениджърът „Човешки ресурси“ Жан Вайтилингам с гордост показаха супермодерните офиси на компанията в София. Зелени кътове, аквариумни стени, в които плуват разноцветни рибки от южните морета, японска градина с ромон на вода, щори, които автоматично се отварят и затварят в зависимост от интензитета на слънчевите лъчи и последен модел лаптопи са само малка част от екстрите, които се набиват веднага в очи. Но това, което най-силно ме впечатли, бяха хората – усмихнати и ведри лица на десетки млади хора – явно спокойни и уверени в бъдещето си.

Разбира се, тези млади специалисти се отблагодаряват подобаващо на „Дискордиа”. Средният принос към приходите на компанията на всеки служител от централния офис е нараснал почти двойно - от 447 хил. лв. през 2014 г. на 866 хил. лв. в момента.

Затова не е учудващо, че за следващите 3 години – до края на 2022 г., компанията планира да увеличи служителите си с още 1050, да инвестира над 200 млн. лв. и да постигне над 400 млн. лв годишни приходи.
Коментари: 0