Джонсън ще предложи нови мерки, най-силен удар очакват заведенията

Британският премиер ще представи пред парламента ограничения за ресторантите и хотелите, както и за работата в офисите

Джонсън ще предложи нови мерки, най-силен удар очакват заведенията

Снимка: БТА

Днес Борис Джонсън ще се откаже от опитите да убеди британците да се върнат по офисите и ще ги призове да работят от вкъщи, „ако е възможно, като част от мащабни мерки за контрол на коронавируса. Премиерът ще представи новите ограничения заради Covid-19 в Камарата на общините по обяд и ще направи телевизионно обръщение в 20.00 ч, като ще твърди, че мерките ще помогнат за спиране на разпространението на вируса в социалните условия и работата, съобщава Financial Times.

Джонсън ще потвърди плановете за затваряне на всички кръчми, ресторанти и барове в 22.00 ч, което ще бъде пореден удар за сектора на ресторантьорството и хотелиерството, който и сега едва се справя.

Но Джонсън ще нанесе и още един удар по икономиката, особено по градските центрове, като се откаже от усилията си, стартирани по-рано този месец, да убеди работниците да имат „самочувствието“ да се върнат по офисите.

„Ако е възможно хората да работят от вкъщи, бихме ги насърчили да го направят“, каза Майкъл Гоув, министър на британския кабинет, пред Sky News, докато разказваше за новите ограничения. Той добави, че тези, които не могат да работят от вкъщи, все пак трябва да бъдат на работните си места.

Представители на „Даунинг Стрийт“ 10 са заявили, че ще има „промяна в акцента“ върху съветите на правителството за връщане на работното място, но нищо общо с драматичните предупреждения по отношение на пътуванията, въведени по-рано заради пандемията.

В интервюто Гоув каза също, че правителството ще „направи пауза“ на плановете за постепенно завръщане на феновете на спортни събития от 1 октомври.

Малко след публикуването на информацията за промяната в настроението на Джонсън по отношение на мерките британският паунд се срина с близо 1% спрямо долара. След това последва корекция до -0.2%, или 1.2760 долара за стерлинг. Инвеститорите се опасяват, че новите мерки ще задълбочат допълнително икономическата криза в сраната, предизвикана от предишните мерки и затваряния на икономиката. Търговците също стават все по-загрижени от нарастващата възможност за Брекзит без сделка.

Министърът на финансите Риши Сунак и много депутати от Консервативната партия отправиха призиви към Джонсън да действа предпазливо. Преобръщането на позицията му, която преди беше „обратно в офиса“, ще доведе до проблеми в хазната, пише FT.

„Трябва да балансираме между необходимостта хората да работят и да продължават да ходят на училище и предприемането на стъпки в опит да намалим въздействието на вирус“, каза Гоув. „Ако можем да насърчим хората да работят от вкъщи, ще го направим, но ако хората трябва да бъдат в офиса, ще трябва работим, за да го направим възможно най-безопасен.“

Бързото разпространение на вируса принуждава Джонсън да въведе нови ограничения по-бързо, отколкото очакваше, след като Крис Уити, главният медицински съветник на Обединеното кралство, предупреди в понеделник за „много предизвикателна зима“.

Последните ограничения ще доведат до сериозни смущения в сектора на хотелиерството. Миналия месец Министерството на финансите предложи ястия с отстъпки, за да насърчи хората да се върнат в кръчмите и ресторантите, но от четвъртък на всички места ще бъде казано да затворят до 22.00 ч, като предлагат само обслужване на маса.

Кейт Никълс, главен изпълнителен директор на UKHospitality, предупреди, че „полицейският час“ може да намали наполовина приходите на някои места за хранене - ниво, при което много бизнеси няма да могат да оцелеят.

Саймън Емени, изпълнителен директор на кръчма Fuller's, каза: „Това е загубата само на един или два часа за търговците, но значително ще подкопае доверието на потребителите в момент, когато правителството трябва да ги успокоява, че кръчмите са едни от най-строго регулираните места за общуване.“

В Лондон Съвместният център за биобезопасност повиши нивото на заплаха от коронавирус от три - което означава, че епидемията е в обща циркулация - на четири, което значи обща циркулация и предаването е високо или нараства експоненциално.

Коментари: 0