Сметките на британците в ЕС ще бъдат закрити при Brexit без сделка

Големите банки на Острова ще останат без лиценз след края на тази година, ако не се стигне до търговско споразумение

Сметките на британците в ЕС ще бъдат закрити при Brexit без сделка

Снимка: Robert Wade/Flickr

Банковите сметки на хиляди британски граждани, живеещи в Европейския съюз, ще бъдат затворени до края на годината, когато страната окончателно ще напусне Блока. Финансовите институции, включително Lloyds Banking Group Plc и Barclays Plc, са изпратили писма до клиентите, че сметките им ще бъдат закрити. При липса на сделка с ЕС британските банки ще загубят паспортните си права, които сега им дават право да предлагат банкови услуги в целия ЕС, съобщава Bloomberg.

„Сметките ще бъдат затворени и дебитните и кредитните карти ще бъдат анулирани“, каза Найджъл Грийн, основател на deVere Group, отбелязвайки, че без търговска сделка става незаконно британските банки да обслужват британски клиенти, живеещи в ЕС, без да кандидатстват за нови банкови лицензи.

Lloyds се е свързала с клиентите си в страни, включително Холандия, Германия и Португалия, съобщавайки им, че на банката вече не е позволено да им предлага услуги и те трябва да търсят алтернативни договорености, съобщи Sunday Times.

„Писахме на малък брой клиенти, живеещи в засегнати страни от ЕС, за да ги уведомим, че поради излизането на Обединеното кралство от ЕС, за съжаление вече няма да можем да им предоставяме някои банкови услуги, базирани в Обединеното кралство“, написа Lloyds в изявление. Представител на Barclays е отказал коментар.

Търговска сделка между ЕС и Великобритания на този етап изглежда невъзможна, тъй като Борис Джонсън предложи законодателни промени, с които на практика обезсилва някои точки от постигнатата през януари сделка с ЕС. Преходният период, в които Обединеното кралство остава част от единния пазар, е 31 декември 2020 г. Но търговско споразумение трябва да бъде постигнато до октомври, което вече изглежда невероятно, предвид силният отпор на Брюксел срещу действията на Лондон.

Коментари: 0