Днес Белгия решава съдбата на каталунските сепаратисти

Решението на съда ще бъде следено отблизо

Днес Белгия решава съдбата на каталунските сепаратисти

Снимка: БТА

456 ~ 1 мин. четене

Каталунският бивш премиер Карлес Пучдемон и още четирима членове на сваленото от власт регионално правителство на Каталуния се явяват днес от 10 ч. българско време пред белгийски съд, пише БТА. Той трябва да реши дали уволненият премиер на испанската автономна област и неговите съратници да бъдат предадени на Испания, която издаде за тях заповед за арест.

Изслушването съвпада с друго очаквано с голямо внимание съдебно решение - испански съд трябва да реши днес дали да пусне под гаранция десетима лидери на сепаратисткото движение в Каталуния, които бяха вкарани в затвора за организирането на забранения от Мадрид референдум за независимост на автономната област на 1 октомври.

Решението на съда ще бъде следено отблизо, тъй като „репресиите” от страна на испанската държава, на които са жертва тези „политически затворници”, ще бъдат основна теза на политическия лагер, искащ независимост, в започващата днес в полунощ кампания за важните регионални избори на 21 декември в Каталуния.

В неделя адвокатът на Пучдемон заяви, че бившият премиер и бившите членове на правителството в Каталуния може да останат в Белгия след изборите. „Сигурен съм, че във всеки случай ще има искане за обжалване, за да се избегне екстрадирането им от Белгия", обясни той.

Подкрепи Economic.bg