Домбровскис: Не трябва да е трудно България да влезе в чакалнята за еврото

Стабилната икономикат е фактор, който може да допринесе за скорошното ни влизане в ERM II

Домбровскис: Не трябва да е трудно България да влезе в чакалнята за еврото

За България не би трябвало да е трудно да влезе в чакалнята за еврозоната - Европейския валутен механизъм ІІ (ERM II). Това каза в интервю за БНТ Валдис Домбровскис, заместник-председателят на Европейската комисия, който отговаря за еврото и социалния диалог.

„Българската икономика е стабилна. Не би трябвало да е трудно България да влезе в чакалнята на Еврозоната. След като вече сте вътре, ви трябват 3 години до практическото въвеждане на еврото”, обясни той.

Тази седмица Домбровскис ще представи дългоочаквания пакет от мерки за реформи в еврозоната. Според него икономическите и фискалните показатели на България са стабилни. „По отношение на икономическия растеж ние очакваме той да бъде около 3,8 - 3,9 процента тази и следващата година. Очакваме от България и балансиран бюджет за следващата година. Така че ситуацията в България е стабилна”, обясни той.

По думите на заместник-председателя в момента ЕК работи за довършване на икономическия и паричен съюз и на 6 декември ще бъде представен пакета от мерки за тази цел. „Основната идея е да направим еврозоната по стабилна и устойчива срещу потенциални бъдещи икономически шокове. Трябва да рестартираме и процеса на конвергенция или сближаване вътре в съюза”, каза Домбровскис. Той добави, че започват поредица от инициативи, като например създаване на отделна бюджетна линия за еврозоната вътре в европейския бюджет, за да ѝ бъде осигурена фискална стабилност.

„Предвиждаме също така създаването на предприсъединителен инструмент, който цели да помага на тези държави-членки, които сериозно работят за въвеждане на еврото. Ще засилим подкрепата за структурните реформи в държавите членки. Има и инициативи за финализирането на банковия съюз и съюза на капиталовите пазари. Ще засилим и ролята на Европейския стабилизационен механизъм, който ще се превърне в Европейски валутен фонд”, обясни Домбровскис.

Конкретно за създаването на предприсъединителен инструмент и какво може да очаква България от него заместник-председателят на Европейската комисия, който отговаря за еврото и социалния диалог, коментира, че този инструмент на първо място ще предостави техническа помощ на страната ни, но в някои случаи може да става дума и за финансово подпомагане. „Но искам да наблегна на това, че не става въпрос само за пари или поне, че парите не са на първо място. По-скоро искаме да покажем, че Европейската комисия действа проактивно. Преди казвахме: „Ако държавите-членки работят за въвеждането на еврото е добре, а ако не работят - пак е добре”. Сега искаме да кажем на тези страни, които активно работят за въвеждане на еврото - вие може да разчитате на активната подкрепа на Европейската комисия”, поясни той.

Домбровскис отказа да изкаже предположение кога България може да се присъедини към еврозоната: „На този етап не може да говорим за конкретна дата. Първата стъпка е да влезете във Валутно обменния механизъм или т. нар. чакалня на еврозоната. Като се има предвид, че българският лев е обвързан с еврото това не би трябвало да е много трудно”.

Коментари: 0