Днес е последната сесия на ЕП преди изборите

Brexit, пътната безопасност и върховенството на правото в Румъния ще са основните теми за дебат

Днес е последната сесия на ЕП преди изборите

Снимка: Maxpixel

Европейският парламент се събира днес в Страсбург на последна пленарна сесия преди изборите за подновяване на състава му. Сред основните теми ще бъдат Brexit и пътната безопасност.

Днес ще бъде обсъден въпросът с върховенството на правото в Румъния. Тази вечер депутатите ще разискват, а утре ще гласуват законопроект за защита на хората, подаващи сигнали за нарушения в контекста на скандали като "Кембридж аналитика" или Панамските досиета.

Тези граждани няма да могат да бъдат понижавани или отстранявани от длъжност заради разкритията си. Ще бъдат изградени и безопасни канали за подаване на сигнали. Също утре ще бъдат подложени на гласуване нови мерки за подобряване на пътната безопасност и намаляване на произшествията.

В сряда предстои гласуване на планове за изграждане на постоянен състав на Европейската агенция за гранична и брегова охрана от 10 000 гранични служители до 2027 г. Депутатите ще разискват и резултатите от срещата на върха на 10 април, посветена на оттеглянето на Великобритания от ЕС.

Правата на работниците, защитата на потребителите, климатичните промени и премахването на онлайн съдържание, подтикващо към тероризъм са сред останалите теми в дневния ред.
Коментари: 0