Дни след фаталния инцидент в САЩ, в Пекин позволиха тестове на автономни коли

Китайският Google - Baidu, получи зелена светлина да тества безпилотните си автомобили

Дни след фаталния инцидент в САЩ, в Пекин позволиха тестове на автономни коли

Снимка: БТА

Пекин даде зелена светлина на технологичния гигант Baidu да тества своите автономни коли по улиците на града, предава Reuters. Решението идва в подкрепа на формиращия се сектор, но и на фона на фаталния инцидент, където автомобил на Uber уби жена в САЩ. 

Стъпката на местните власти в Пекин е особено важна предвид амбициите на страната да засили позициите си в световната надпревара при безпилотните превозни средства. Напоследък компаниите започнаха да се радват на одобрението на все повече градове, които по-смело започнаха да им позволяват да тестват софтуера и сензорите си за безопасност. Нишата се развива, но и примката на регулаторите се затяга. 

Натискът върху индустрията натежа с пълна сила през последните дни, след като във вторник самоходна кола на Uber блъсна жена на улицата в Темпи, Аризона, и отне живота ѝ. 

Сега пекинската градска управа приветства по улиците на града автомобилите на Baidu - компания, известна като китайския Google. Азиатският гигант има разрешение да пусне колите си на 33 трасета с обща площ около 105 км. Става дума за малко населени места в покрайнините на града.  

Компанията движи китайските амбиции в безпилотните технологии, като стремежът ѝ е да си съперничи с топ играчите към момента като Waymo (собственост на Google) и Tesla. Проектът на Baidu е известен като Apollo. 
Коментари: 0