До 2 месеца свалят от регистрация 350 хил. коли

Причината е липсата на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“

До 2 месеца свалят от регистрация 350 хил. коли
3992 ~ 1 мин. четене

Около 350 хил. автомобила без застраховка „Гражданска отговорност“ ще загубят служебно регистрацията си до 2 месеца, предупреждават застрахователи.

„В момента гаранционният фонд изпраща писма на собствениците на незастраховани МПС-та с указания или да сключат „Гражданска отговорност“, или да свалят от отчет автомобила. Предвижда се и в рамките на 2-3 месеца да има единна система, която ще позволява автоматично дерегистриране”, съобщи пред БНР застрахователят Милен Петков.

Служебната дерегистрация на незастраховани автомобили се въведе с промяна в Кодекса за застраховане, приет през последните дни на 2015 г. Тогава беше намалена и глобата за шофиране без задължителната за автомобилистите полица от 400 на 250 лева.

„Целта е да се разреши проблемът с автомобилите с българска регистрация, ползвани от румънски, италиански и други граждани в чужбина. След това за катастрофи, предизвикани от тях, плаща българският Гаранционен фонд”, обясни зам.-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн-Гури.

В момента само в Румъния има над 100 хил. автомобила с българска регистрация по оценки от застрахователния бранш, пише в. „Труд“.

Според промените регистрацията на автомобилите, които нямат сключена „Гражданска отговорност”, ще бъде служебно прекратявана от Пътна полиция. Все още не е ясно обаче как ще става връщането на регистрацията.

Същевременно изплатените обезщетения по застраховките „Гражданска отговорност” растат, показва статистиката на КФН. Към края на ноември общият им размер възлиза на 299 млн. лв., което е месечен ръст от 26,3 млн. лв.

Подкрепи Economic.bg