До 20% от активите на КТБ могат да бъдат събрани

Справка на синдиците показва, че кредиторите могат да си разделят максимум 1.4 млрд. лв.

До 20% от активите на КТБ могат да бъдат събрани
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Кредиторите на Корпоративна търговска банка (КТБ), най-големият от които е държавата, могат да разчитат да получат най-много 20% от вземанията си. Това става ясно от справка на министъра на финансите Владислав Горанов, направена по искане на депутатите Мартин Димитров и Петър Славов. От изнесената информация се вижда, че синдиците са оценили събираемите активи на 1.38 млрд. лв. Това е 20% от общите активи на КТБ, които към 30 септември 2014 г. бяха оценени на 6.6 млрд. лв.

Но дори и тази 1/5 от парите не е сигурно дали ще бъдат събрани. Досега синдиците са успели да осребрят близо 580 млн. лв., които са парични средства в касата на банката, по сметки в БНБ и по сметки на синдика. Останалата сума тепърва трябва да се осребрява, а успехът не е сигурен, тъй като някои вземания се обжалват.

В своя отговор синдиците заявяват, че използват „всички позволени от закона способи за събиране и обезпечаване на вземания“. Те обясняват още, че при събирането се използват новите процедури в законодателството, по които обаче няма съдебна практика, а това води до забавяне на процеса.

През август 2015 г. финансовият министър Владислав Горанов се надяваше синдиците да успеят да върнат 30-35% от активите на КТБ, колкото са средните нива, които се наблюдават в други държави при такъв тип несъстоятелност. Седем месеца по-късно обаче той вече беше по-песимистично настроен и определи като възможна цел около 20%. В интервю за „Капитал“ министърът обясни, че голяма част от парите в КТБ никога не са съществували, част от средствата не са били влагани в активи, а са били харчени директно.
Коментари: 0