До края на годината Близкият изток ще изпревари Русия по добив на газ

Тази промяна би била от полза на първо място за европейските страни, гласи доклад на Rystad Energy

До края на годината Близкият изток ще изпревари Русия по добив на газ
1840 ~ 2 мин. четене
До края на тази година Близкият изток ще изпревари Русия по добив на природен газ и лидерството му ще продължи през следващото десетилетие, сочат резултатите от изследване на норвежката консултантка компания Rystad Energy, пише Investing.com. Според прогнозата на анализаторите добивът на природен газ в региона до 2020 г. ще надхвърли 730 млрд. куб. м, а през 2030 г. добивът ще е от порядъка на 920 млрд. куб. м.

„В основата на ръста на добива ще увеличението на производството на катарското находище North Field“, смята вицепрезидентът и шеф на отдела за изследването на пазара на газ Rystad Energy Карлос Торес.

Катар планира да увеличи производството на втечнен природен газ (LNG) и така да си запази статута на най-голям износител на суровината. Огромните запаси от газ в шелфа на Израел също дават възможност за увеличаване на доставките на газ от Близкия Изток, което  на първо място ще е от полза за европейските страни, смятат от Rystad. Междувременно според данните на Bloomberg производството на газ в Русия ще е по-скромно поради понижаващия  се добив от т.нар. „зрели“ находища като „Заполярное“ например.

Докладът на Rystad Energy коментира също така и настоящият ръст на добива на природен газ, като експертите отбелязват невероятният ръст, постигнат от „Газпром“. „Компанията е лидер по обем на ръст на добива. Това е единствената компания, която е увеличила добива с повече от 1 млн. барела на ден за последните пет години. Този поразителен ръст е постигнат благодарение на разработката на традиционните газови находища“, се отбелязва в доклада.

След „Газпром“, но с доста голяма разлика се нарежда PetroChina – ръст на добива със 730 хил. барела на ден, което се дължи на разработката на традиционните находища, но и на шистови такива. Третото място е за американската EQT – най-големият производител на шистов газ в САЩ и с увеличение на добива за пет години с 600 хил. барела на ден или с 340 %.

Сред най-големите нефтогазови компании в света се отличава ВР, добивът на която за периода от 2014 г. до 2018 г. е нараснал с почти 500 хил.барела на ден, което се дължи основно на проектите й в Близкия Изток и по-точно Ирак, но също и на шелфа на Мексиканския залив.
Подкрепи Economic.bg