Добивът на биткойн става много по-лесен и изгоден

Репресиите на Китай срещу криптовалутата в страната всъщност дава шанс на останалите миньори да "копаят" по-лесно

Добивът на биткойн става много по-лесен и изгоден

Снимка: БТА

15247 ~ 3 мин. четене
Автор: Economic.bg

Добивът на биткойн може да стане много по-лесен и изгоден в резултат на репресиите на Китай срещу криптовалутите, пише CNBC. Миналия месец Пекин предприе мерки за ограничаване на „копаенето“ в страната, включително заради опасенията относно въздействието върху околната среда. Това кара много криптоминьори да потърсят друго място за дейността си, като Северна Америка.

Репресиите в Китай се засилиха през уикенда, след като властите в богатата на хидроенергия китайска провинция Съчуан забраниха добива на криптовалути. Справките показват, че над 90% от капацитета за добив на биткойн в Китай вече е блокиран.

Смята се, че между 65% и 75% от целия добив в световен мащаб се извършва в Китай. Репресиите там може да не са добра новина за местните миньори, но други биха могли да се възползват.

Какво представлява добивът на биткойни?

За разлика от златото и другите метали, добивът на биткойн не изисква нищо като кирки и лопати. Цифровите валути се поддържат от огромна мрежа от компютри по целия свят. В случая на биткойн, тези машини се надпреварват да решават сложни математически пъзели, за да накарат транзакциите да преминат. Този процес генерира нови монети, възнаграждавайки миньорите с криптовалутата, в случай че задачите им са успешни.

Наградата за решена задача вече е 6.25 биткойна, след като през май миналата година се случи третото планирано разполовяване. Става дума за техническите корекции, които се правят приблизително на всеки четири години. Процесът е кодиран в софтуера на криптовалутата от нейния създател Сатоши Накамото, като целта е да се овладее инфлацията. За около две десетилетия се очаква наградите да се занулят, а общият брой токени да достигне максималните 21 милиона.

Да станеш първият миньор, изкопал нов блок, е „игра на случаен принцип“, обяснява Алис Килин, основател и управляващ партньор на фокусираната върху биткойни фирма за рискови инвестиции Stillmark.

Напът е да стане по-лесно

Общият хешрейт, или мощността за обработка на биткойн мрежата, изглежда рязко е спаднал след репресиите в Пекин. През последните седмици той е намалял от рекордните 180.7 млн. терахаша в секунда – мярка за скоростта на хардуер за криптокопане – в средата на май до около 116.2 милиона тази седмица, по данни на Blockchain.com.

Криптоексперти казват, че с повече биткойн миньори, които излизат офлайн поради ограниченията на Китай, делът на други миньори в мрежата ще се увеличи, което потенциално ще направи добива много по-доходоносен. Идеята е, че когато повече хешрейт излезе от мрежата, трудността ще се коригира надолу, а хешрейтът, който остане в нея, ще получи повече за пропорционалния си дял от възнагражденията за добив, обяснява Кевин Джанг, вицепрезидент на криптовалутната компания Foundry, пред CNBC.

Също така:

Трудността намалява, колкото по-малко е оборудването за копаене онлайн“, отбелязва Килин. Това на практика води до по-малко конкуренция за други биткойн миньори.

Друг голям фактор, който определя печалбите на биткойн миньорите, е цената на биткойните. Тя се срина от рекордно високите стойности през последните месеци на фона на негативните коментари на изпълнителния директор на Tesla Илон Мъск и репресиите на Китай върху индустрията.

Цената на биткойн почти се е свила наполовина, откакто достигна пика от почти 65 000 долара през април. Криптовалутата дори падна под 30 000 долара във вторник, но след това се върна над психологическата граница и в момента се търгува около 33 000 долара.

Подкрепи Economic.bg